Analitikai įvardijo, ko reikia Ukrainos pajėgoms, kad prasiveržtų į pietus: be to pergalės nebus

Pastarosiomis savaitėmis Ukrainos pajėgos bando pralaužti Rusijos gynybines linijas – tankų spąstus, tankius minų laukus ir kitas kliūtis – pietų kryptimi. Pasak CNN, analitikai mano, kad, norint pasiekti reikšmingą proveržį, Ukrainos pajėgoms teks pakeisti taktiką.

Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Gynėjų pratybos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Gynėjų pratybos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 29, 2023, 4:00 PM

Ekspertai teigia, kad Ukrainos pajėgos griebėsi mažų karinių grupių, kad prasiskintų kelią pro minų laukus arba juos apeitų. Tačiau tokia navigacija nepalauš Rusijos gynybos stuburo, ypač kai Rusija dominuoja ore.

„Rusijos atakos sraigtasparniai ir naikintuvai-bombonešiai išnaudoja Ukrainos oro gynybos silpnąsias vietas, todėl rusai gali smogti Ukrainos sausumos pajėgoms. Tokio masto mechanizuotą skverbimąsi labai sunku vykdyti, kai priešas turi pranašumą ore“, – sakė JAV karo studijų instituto (ISW) analitikas George'as Barrosas.

Analitiko Franzo-Stephano Gadi, kuris dieną prieš tai lankėsi fronto linijoje ir kalbėjosi su Ukrainos kariškiais, teigimu, nepavykus užtikrinti sistemingo Rusijos gynybos sistemos pralaužimo, operacijos ir toliau vyks lėtai.

„Operacijos yra labiau nuoseklios nei sinchronizuotos. Ukraina turės geriau sinchronizuoti ir adaptuoti dabartinę taktiką, be kurios Vakarų įranga ilgainiui nebus lemtinga taktiniu požiūriu. Tai vyksta, tačiau darbas vyksta lėtai. Tai susiję ne tik su įranga. Tiesiog nėra sistemingo pažeidimo Rusijos gynybos sistemoje, kurį aš mačiau“, – sakė jis.

Pasak F.S.Gadi, svarbiausia gynybos pajėgų užduotis artimiausiomis savaitėmis – „susilpninti Rusijos gynybą tiek, kad būtų galima manevruoti“.

„Rusijos pajėgos, net ir labai susilpnėjusios ir pritrūkusios amunicijos, greičiausiai sugebės sulaikyti, atgrasyti ar atremti vieno būrio ar kuopos ukrainiečių puolimą, nebent šios atakos būtų geriau koordinuojamos ir sinchronizuotos platesnėje fronto linijoje“, – sakė F.S.Gadi.

ISW atstovas G.Barrosas sako, kad ukrainiečiai galėtų pasinaudoti geografiniais pranašumais.

„Rusijos gynybos linijos ne visos yra vientisos ar vienodai tinkamos stipriai gynybai. Kai kurias linijas skiria vandens telkiniai arba sudėtingas reljefas. Kai kurios linijos yra išsidėsčiusios taip, kad gali būti sunku kontroliuojamai pasitraukti iš vienos parengtos gynybos linijos į kitą“, – pabrėžia jis.

G.Barroso teigimu, kad „palei pietinę fronto liniją yra daug sudėtingo reljefo, kurį galima išnaudoti“. Kaip pavyzdį jis pateikia sėkmingas ukrainiečių atakas palei Mokri Jalo upę.

ISW prognozuoja, kad, jei nebus netikėto Rusijos gynybos linijos sugriovimo, ukrainiečių laimėjimai „greičiausiai bus pasiekti per ilgą laiką su pertraukomis“. Taip bus dėl to, kad patiems ukrainiečiams reikės pagalbos ir rotacijos.

Franzas-Stephanas Gadi daro panašias išvadas. Jis prognozuoja, kad yra pavojus, jog „kruvina kova su palaipsniui įvedamais rezervo daliniais tęsis ir artimiausiomis savaitėmis ir mėnesiais“.

Šią savaitę Ukrainos kontrpuolimo suintensyvėjimą patvirtino kelios Vakarų žiniasklaidos priemonės. CNN teigia, kad Ukrainos kariuomenė rado silpną vietą Rusijos gynyboje ir padidino puolimo mastą, pasiųsdama į kovą anksčiau nenaudotus rezervus.

Tuo metu agentūra „Bloomberg“ rašo, kad Ukrainos kariai smarkiai žengia į priekį pietrytinėje Zaporožės srities dalyje. Laikraštis „The New York Times“ praneša, kad gynybos pajėgos pradėjo naują kontrpuolimo etapą, o pagrindinis puolimo dėmesys sutelktas į pietus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.