Vokietija siekia pritraukti daugiau moterų į kariuomenę

Vokietija siekia į kariuomenę pritraukti daugiau žmonių, ypač moterų. Šią savaitę kanclerio Olafo Scholzo vyriausybė pristatė priemones, kuriomis siekiama pagerinti lygių galimybių situaciją ginkluotosiose pajėgose, skelbia „Deutsche Welle“.

Vokietija siekia pritraukti daugiau moterų į kariuomenę.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Vokietija siekia pritraukti daugiau moterų į kariuomenę.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-30 17:56

Pakeitimais norima, kad procedūros kariuomenėje atitiktų naujus valdžios sektoriui taikomus lygių galimybių reikalavimus. Rusijos karo Ukrainoje akivaizdoje Vokietija planuoja sustiprinti Bundesverą, savo ginkluotąsias pajėgas, todėl joms reikia daugiau karių.

Pagal vyriausybės apibrėžimą, lyčių atstovavimas yra tinkamas, jeigu moterų dalis viršija 20 proc. Už gynyba atsakingi valdžios atstovai norėtų, kad moterys sudarytų bent pusę karo medicinos tarnybos. Šiuo metu Vokietijos kariuomenėje moterų dalis sudaro tik 9 proc., o karo medicinos tarnyboje – 45 proc.

Neskaičiuojant civilių, Vokietijos ginkluotosios pajėgos turi apie 180 000 karių, apie 24 000 jų – moterys. Procentine išraiška jų dalis išaugo, kai po Šaltojo Karo laikų karinės pajėgos susitraukė.

Reformos daugiausiai nukreiptos į užmokestį tiek karo tarnybos metu, tiek būnant rezerve. Taip pat norima pagerinti vaikų, senolių ir sergančių šeimos narių priežiūros galimybes.

Kai Vakarų Vokietijos ginkluotosios pajėgos buvo sukurtos 1955 m., moterims tarnauti buvo draudžiama. Tai pasikeitė tik 1975 m., tačiau ir tuomet jos tegalėjo prisijungti prie karo medicinos tarnybos. Net kai kariuomenės durys moterims buvo atvertos plačiau, 2001 m. jų vis tiek buvo daugiausiai karo medicinos tarnyboje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.