Ukrainai vykdant intensyvias kontrpuolimo atakas – kelią stoja kliūtis: atskleidė, kas trukdo judėti pirmyn

Keturi Staromajorske esantys keliai dronu nufilmuotuose kadruose atrodo beveik sumalti į dulkes. Tai nedidelis kaimas, tačiau Staromajorskė, kaip naujausias Ukrainos kontrpuolimo Mariupolio kryptimi laimėjimas, savo simbolika gerokai pranoksta savo dydį.

Karas Ukrainoje. Staromajorskė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Staromajorskė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Staromajorskė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Staromajorskė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2023, 8:07 AM

Šio kaimo likimas rodo didesnę problemą Ukrainai, kuri veržiasi į priekį. Po įnirtingų mūšių, vykusių Ukrainos puolimo metu, liko vos siena, nuo kurios Kijevo pajėgos galėtų ginti atkovotą teritoriją, todėl jų sunkiai pasiekta pažanga yra pažeidžiama Rusijos artilerijos.

Būtent taip nutiko pirmadienį, kai, kaip teigiama, atkaklus apšaudymas smogė kaimo griuvėsiams. Vienu metu Rusijos pareigūnai netgi teigė, kad išstūmė Ukrainos pajėgas atgal iš kaimo, o Ukraina tai griežtai paneigė.

Staromajorske kovojusiems kariams, Ukrainos teritorinės gynybos pajėgų AREY iš Kryvyj Riho ir 35-ojo jūrų pėstininkų būrio junginiui, ši kova buvo paskutinė iš daugelio, kai skaudūs nuostoliai nusinešdavo kiekvieną atkovotą 100 metrų.

AREY pajėgų karys, šaukiniu Krivbas, judėjo į frontą, pasakodamas apie pagrindinį dešimt dienų trukusio Staromajorske puolimo pavojų, kurio pabaigoje Rusijos pajėgos staiga pabėgo iš griuvėsių.

„Kai puolama priešo apšaudymo metu, nėra kur pasislėpti, – apie sugriautą kaimą kalbėjo Krivbas. – Tai sunkiausia.“

Jis sakė, kad nuo praėjusios savaitės, kai kaimas krito, rusai su nedidelėmis karių grupėmis du kartus bandė jį susigrąžinti.

Ukrainos padėtį dar labiau apsunkina tai, kad Rusijos pajėgos yra rytinėje upės pusėje ir gali naudotis natūralia jos riba, nuo kurios gali apšaudyti artileriją. Šie naujausi pasiekimai tebėra nedideli, tačiau jie buvo pasiekti po to, kai Pentagono pareigūnai prasitarė, kad Ukraina paspartino kelis mėnesius trukusį kontrpuolimą ir pagaliau į kovą įtraukė rezervus.

Viltys dėl spartesnio žengimo į priekį yra didelės, tačiau jas slopina reali Rusijos oro pajėgų grėsmė ir ukrainiečių išsekimas, CNN teigė fronto kaimuose esantys kariai.

„Sveiki atvykę į Mordorą“

Krivbas vaikščiojo po Neskučnės, didesnio miesto, kurį prieš kelias savaites išlaisvino Ukraina, griuvėsius ir pasakojo apie rusų pajėgų, su kuriomis ten kovojo, atkaklumą ir gudrumą.

Prieš puolimą Ukraina įvertino, kad miestą gynė tik 20 rusų. Tačiau įvairiuose rūsiuose buvo pasislėpę dar 200 rusų, kurie neišlindo net į tualetą, matyt, naudodamiesi plastikiniais buteliais po žeme, kad išvengtų ukrainiečių stebėjimo dronų.

Dėl to Ukraina manė, kad jos 70-ies karių pajėgos yra neįveikiamos, bet vietoj to sulaukė stipresnio pasipriešinimo, nei tikėjosi.

Įnirtinga kova dėl Neskučnės baigėsi mokyklos salėje, kur rusų desantininkai prieš pabėgdami paskutinį kartą stojo į kovą. Karys gestais parodė į mokyklos grindis nuklotas šiukšlėmis ir pasibaisėtinas sąlygas, kuriomis, atrodo, gyveno okupantai, prieš mūšiui sudeginant pastatą.

Ne mažiau niūrūs ir grafičiai ant sienų, kuriuose rašoma: „Nėra meilės“, „Dievas yra už Rusiją“, „Sveiki atvykę į Mordorą“.

Tai nihilizmas, kuris tik sustiprina pagrindinį Ukrainos pajėgų klausimą: kodėl Rusijos kariai taip sunkiai kovoja dėl šių mažų gyvenviečių? Jiems veržiantis toliau į okupuotą teritoriją, kova išlieka tokia pat sunki.

Tai, kad Rusijos pajėgos taip atkakliai kovoja dėl kiekvienos gyvenvietės, sukėlė abejonių dėl teiginių, kad Rusijos gynybinė linija yra nuožmi, bet plona.

„Tikiuosi, kad kai įveiksime paskutinę jų gynybos liniją, tada jie pradės bėgti, – sakė Krivbas. – Kol kas jie vis dar jaučia, kad už jų kažkas stovi“.

Neseniai dislokuoti Ukrainos rezervai ir kalbos apie naują kontrpuolimo etapą kol kas gali tik pakelti moralę.

„Jaučiame palaikymą, bet esame labai labai labai pavargę“, – kalbėjo Krivbas.

„Nesuprantu jų motyvacijos“

Brutalus Rusijos taktikos atkaklumas išlieka nepajudinamas.

„Jų taktika nepasikeitė. Jie meta kalinius į priekį be jokio ryšio ar informacijos“, – pasakojo AREY vadas Serhijus.

Pasak jo, tokie kalinių išpuoliai, bangos prastai aprūpintų naujokų iš Rusijos kalėjimų, kurie dažnai apibūdinami kaip „patrankų mėsa“, naudojami siekiant atskleisti ukrainiečių šaudymo pozicijas, kad geriau apmokyti rusų kariai galėtų su jais susikauti.

„Jie stovi iki mirties. Nesuprantu jų motyvacijos. Arba dėl ko jie kovoja“, – kalbėjo jis.

Jo kariai parodė nedidelę rusų knygelę pavadinimu „Kodėl mes kovojame“, rastą užgrobtose rusų pozicijose, kurioje pateikiamas iškreiptas pasakojimas apie invazijos priežastis, teigiant, kad Rusija buvo užpulta ir jai neliko kito pasirinkimo, kaip tik gintis.

Kitas Staromajorsko išvaduotojas, šaukiniu Reva, nešėsi konfiskuotą modernų rusišką šturmo šautuvą AK-12, pasakodamas apie akivaizdų rusų dujų naudojimą fronto linijose.

„Buvo chaotiškas [rusų] šaudymas, siekiant išsiaiškinti, kur mes esame. Tada dujos. Jūs jų nejaučiate. Jos lėtai juda šalia žemės. Pakuodavau kuprinę, kai pajutau deginimą gerklėje ir nosyje“, – prisiminė jis.

Net rusų padėtos minos iš tiesų buvo gerai užslėpti spąstai.

Jaunas karinis išminuotojas, pasivadinęs šaukiniu Voltas, papasakojo, kad jo rastos prieštankinės minos buvo padėtos su granata po jomis, todėl, pajudinus didesnę miną, granata sprogdavo ir sukeldavo dvigubą sprogimą.

Ukraina padidino puolimo tempą ir juda pirmyn. Jos kariai tik nežino, kiek dar tęsis ši įnirtinga kova iki išsvajotos pergalės.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.