Iš rusų nelaisvės grįžęs legendinio „Azov“ pulko vadas D. Prokopenka – vėl fronte

Pulko „Azov“ vadas pulkininkas leitenantas Denisas „Redis“ Prokopenka jau grįžo į fronto liniją ir kartu su savo brigada jau vykdo taktines pratybas, pranešė „Ukrainska pravda“, remdamasi Ukrainos nacionalinės gvardijos brigados informacija.

„Azov“ pulko vadas D. Prokopenko grįžo į frontą.<br>„Azov“ pulko/Facebook nuotr.
„Azov“ pulko vadas D. Prokopenko grįžo į frontą.<br>„Azov“ pulko/Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-08-04 15:41, atnaujinta 2023-08-04 16:18

Anksčiau per susitikimą su „Azov“ pulko kovotojais jis pareiškė, kad neturi jokių kitų interesų, išskyrus karinius reikalus.

„Mano širdis, siela, kūnas priklauso „Azovui“, – „RBK-Ukraina“ cituoja D.Prokopenką.

„Redis“ taip pat pareiškė, kad jam „šis karas nesibaigs tol, kol mes negrąžinsime iš nelaisvės paskutinio mūsų kovotojo ir neatstatysime Ukrainos sienų į 1991 m. būklę“.

Pulko „Azov“ personalas, kuris daugiau nei metus laukė vado sugrįžimo iš nelaisvės, su džiaugsmu priimė jį į savo gretas ir yra pasirengęs vykdyti bet kokias pavestas užduotis“, – sakoma „Azov“ pulko „Telegram“ pranešime.

Primename, kad nuo 2014 m. liepos 11 d. D.Prokopenko dalyvavo kovos su terorizmu ir jungtinių pajėgų operacijose Donbase su „Azov“ daliniu. Vėliau jis tapo būrio, kuopos, o vėliau – bataliono vadu. 2017 m. liepą jis buvo paskirtas „Azov“ atskirojo specialiųjų pajėgų būrio vadu. D.Prokopenko tapo jauniausiu vadu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir Nacionalinės gvardijos istorijoje.

Per mūšius dėl Mariupolio 2022–2023 m. jis buvo vienas iš miesto ir metalurgijos gamyklos „Azovstal“ gynybos vadų. Gegužės mėnesį, gavęs įsakymą palikti apsuptą gamyklą, pateko į Rusijos nelaisvę, iš kurios 2022 m. rugsėjį, tarpininkaujant Turkijai, buvo paleistas.

„Azovstal“ gynėjų vadų grįžimas į Ukrainą

Liepos 8 d. iš Turkijos į Ukrainą grįžo „Azov“ vadas Denisas Prokopenka „Redis“ , jo pavaduotojas Sviatoslavas Palamaras „Kalina“, 36-osios atskirosios jūrų pėstininkų brigados vadas Sergejus Volynskis „Volina“, „Azov“ vyresnysis karininkas Olegas Chomenka ir Nacionalinės gvardijos 12-osios brigados vadas Denisas Šlega.

Ukrainos vadų grįžimas iš Turkijos sukėlė isteriją Kremliuje. Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas apkaltino Turkiją pažeidus susitarimus, pagal kuriuos „Azovstal“ gynynėjų vadai turėjo būti Turkijos teritorijoje iki karo Ukrainoje pabaigos.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas savo ruožtu pareiškė, kad Turkijos sprendimas perkelti „Azovstal“ vadus į Ukrainą neturi įtakos Ankaros santykiams su Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.