Karo ekspertai apie intensyvėjančias kovas Kupianske: miestas gali tapti naujuoju Bachmutu

Pagrindinės Rusijos pajėgų pastangos sutelktos Kupiansko kryptimi. Pastarąją parą rusai tęsė puolamąsias operacijas į šiaurės rytus nuo Kupiansko, esančio Charkovo srityje, ir, kaip pranešama, rugpjūčio 10 d. pasistūmėjo į priekį. Pasak Ukrainos, „Kupianskas yra vienas iš rusų pažeminimo taškų šiame kare“, būtent todėl Kremliui jis toks svarbus.

Karas Ukrainoje. Kupianskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Kupianskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Zaporožė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Zaporožė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-08-13 16:51

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupės atstovas spaudai Serhijus Čerevatis sakė, kad padėtis Kupiansko sektoriuje sudėtinga, bet kontroliuojama. Jis pažymėjo, kad per pastarąją parą šiame sektoriuje rusai bandė pulti mažiausiai penkis kartus.

„Jie apšaudė mus 502 kartus iš visų rūšių artilerijos: nuo minosvaidžių iki daugkartinių raketų paleidimo įrenginių. Šiame rajone toliau aktyviau naudojama aviacija – ji atliko 15 oro smūgių.

Situacija (Kupiansko sektoriuje – red.past.), žinoma, sudėtinga, atsižvelgiant į priešo grupuotės stiprumą, tačiau ji kontroliuojama. Mes žinome, ką jie nori daryti, žinome jų grupės stiprumą ir sudėtį. Svarbiausia, kad žinome jų silpnąsias vietas“, – sakė atstovas spaudai.

Tuo metu karo Ukrainoje ataskaitoje JAV įsikūrusio Karo studijų instituto (ISW) analitikai teigė, kad kol kas nepastebėjo vizualių įrodymų, kad Rusijos kariuomenė pastaruoju metu žengtų į priekį Kupiansko kryptimi. Šiuo metu instituto analitikai vertina, kad artimiausios Rusijos pozicijos prie Kupiansko yra maždaug už 10 km į šiaurės rytus nuo gyvenvietės.

Karo eksperto ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininko Romano Svitano teigimu, rusai beveik šešis mėnesius planavo pulti Kupiansko sektorių, tačiau jų pastangos nedavė norimų rezultatų. Ukrainos kariuomenė ten yra parengusi rimtas gynybos linijas, o pajėgų ir priemonių šiuo metu pakanka, kad priešo kariuomenė laikytųsi gynyboje.

Jis pažymėjo, kad gynėjų užduotis Kupiansko sektoriuje – padaryti kuo didesnę žalą besiveržiantiems okupacinių pajėgų daliniams.

„Sausio pabaigoje priešas pradėjo telkti pajėgas ir išteklius ir bandė pulti, tačiau pusę metų jam nepavyko, kol atvyko oro desantas ir jūrų pėstininkai, kurie atgabeno tankus. Dabar jie bandys vykdyti puolamuosius veiksmus ne platesnėje kaip 10 kilometrų fronto linijoje“, – pridūrė R.Svitanas.

Eksperto teigimu, toks požiūris rodo priešo pajėgų valdymo struktūros problemas, nes ji nepajėgi užtikrinti plataus masto operacijų. Vis dėlto, pasak jo, nereikėtų pamiršti, kad Rusija turi didelę kariuomenę palei visą kairiojo Siverskio Donecko kranto frontą – apie 100 000 karių.

„Naujasis Bachmutas

Karo ekspertas Egidijus Papečkys ketvirtadienį vakare socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino įžvalgomis apie situaciją Kupiansko sektoriuje. Anot jo, Rusijos pajėgos sugebėjo sukurti realią grėsmę miestui.

Rusijos pajėgos užima pozicijas į šiaurės rytus nuo Kupiansko, kurios yra artilerijos taikiklyje, o suintensyvėjus Rusijos puolamosioms operacijoms regione, anot ISW analitikų, labai padidėja pavojus Kupiansko ir aplinkinių gyvenviečių civiliams gyventojams.

Rugpjūčio 9 d. Ukrainos pareigūnai paskelbė apie privalomą civilių evakuaciją iš 53 gyvenviečių Kupiansko rajone dėl suintensyvėjusio Rusijos apšaudymo ir aviacijos smūgių netoli fronto linijos esančioms gyvenvietėms. E.Papečkio teigimu, panikos nėra, bet vien kalbos apie evakuaciją „labai pakėlė rusofašitams ūpą“.

„Šie jau sudarinėja sąrašus ukrainiečių, su kuriais bus susidorota užėmus miestą. Pergalę rusai švenčia per anksti, nes Kupianskas gali tapti nauju Bachmutu, o gali būti, kad rusai taip iki jo ir neprasiverš“, – teigė jis.

E.Papečkys pabrėžė, kad ukrainiečiai vėl, kaip kažkada prie Bachmuto ir prie Soledaro, rizikavo nepermesdami į čia šviežių dalinių, norėdami juos išlaikyti puolimui Pietuose. Pasak jo, kartais toks rezervų taupymas pasiteisina, o kartais – sukelia didesnes grėsmes.

„Kaip bus prie Kupiansko kol kas neaišku, tikėkimės, kad ukrainiečiai čia atsilaikys ir netrukus nustums rusus atgal“, – nurodė ekspertas. Pasak E.Papečkio, tokiomis nepalankiomis sąlygomis ukrainiečiai padarė labai daug, patyrė gerokai mažesnius nuostolius, nei buvo galima tikėtis, ir toliau nenuleidžia rankų.

Jis išskyrė kalbas apie tai, kad Ukrainos kariai NATO kariuomenių instruktorių buvo netinkamai parengti, kad jiems buvo pasiūlyta netinkama NATO kariuomenėse naudojama taktika. Ukrainiečiai dabar neva vėl grįžta prie savo taktikos ir „viskas bus gerai“.

„Iš esmės tai yra pasiteisinimas prieš save pačius dėl didelius lūkesčius kėlusio puolimo, kurio viešai deklaruojami tikslai nebuvo pasiekti. Nors ko čia teisintis – teko pulti itin nepalankioje vietovėje, kas buvo žinoma dar nuo praeitų metų pavasario, neturint reikiamo kiekybinio pranašumo ir Rusijos karo aviacijai viešpataujant ore. Nereikėtų pervertinti rusų lauko tipo gynybinių fortifikacijų, nes jų vaidmuo čia nebuvo svarbiausias“, – pažymėjo E.Papečkys.

Pasak karybos eksperto, jei Ukrainos vadovybė neturi gero kozirio, rusai netrukus pabandys perimti iniciatyvą ir primesti jiems sekinančias kovas Kupiansko sektoriuje.

„Abi pusės toliau pasidalino smūgiais taikiniams užnugaryje. Tokių smūgių tik daugės, tuo pačiu daugės ir civilių aukų, o karas darysis dar piktesnis“, – teigė jis savo įraše.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.