Rimti kaltinimai Saudo Arabijai: praneša, kad žudė migrantus, atvykstančius iš Jemeno

Saudo Arabijos pasieniečiai nužudė šimtus Etiopijos migrantų ir prieglobsčio prašytojų, kurie nuo 2022 metų kovo iki 2023 metų birželio mėnesio bandė kirsti Jemeno ir Saudo Arabijos sieną, pirmadienį pranešė žmogaus teisių apsaugos organizacija.

Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų remiamos karinės koalicijos Jemene karys,<br> AFP/Scanpix nuotr.
Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų remiamos karinės koalicijos Jemene karys,<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 21, 2023, 11:49 AM

Organizacijos „Human Rights Watch“ 73 puslapių ataskaitoje teigiama, kad Saudo Arabijos pasieniečiai „panaudojo sprogstamuosius ginklus, kad nužudytų daugybę migrantų, o į kitus migrantus, įskaitant daugybę moterų ir vaikų, šaudė iš arti, vykdydami plataus masto ir sistemingus išpuolius“.

„Jei tokios toliau besitęsiančios migrantų žudynės yra Saudo Arabijos vyriausybės politikos dalis, tai čia būtų nusikaltimas žmoniškumui“, – teigiama ataskaitoje.

HRW paragino suinteresuotas šalis reikalauti atsakomybės, o Jungtines Tautas – atlikti tyrimą.

Neseniai organizacijos atlikti tyrimai parodė, kad žudymai tebevyksta. Liudininkai žmogaus teisių gynėjams pasakojo apie migracijos kelyje išmėtytus lavonus.

„Kai Saudo Arabijos saugumo pareigūnai pamato grupę (migrantų), jie be perstojo šaudo“, – pasak HRW, sakė vienas iš išgyvenusiųjų.

Prieglobsčio prašytojai ir migrantai teigė, kad migracijos maršrute tarp Jemeno ir Saudo Arabijos yra „daugybė smurto“, jį kontroliuoja prekeiviai žmonėmis.

Apskaičiuota, kad gerokai daugiau nei 90 proc. migrantų, keliaujančių „pavojingu rytiniu maršrutu“ – iš Afrikos Kyšulio per Adeno įlanką, Jemeną į Saudo Arabiją – atvyksta iš Etiopijos. Nepaisant pilietinio karo Jemene, migrantai ir toliau vyksta ten, kad vėliau pasiektų kaimyninę Saudo Arabiją ir susirastų darbą.

Saudo Arabijos vyriausybės šaltinis HRW ataskaitoje pateiktus teiginius apie šaudymą į etiopus, kertančius Saudo Arabijos ir Jemeno sieną, pavadino „nepagrįstais ir neparemtais patikimais šaltiniais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.