Šiaurės Korėja išbandė raketas, imituodama „branduolinę ataką“

Savaitgalį Šiaurės Korėja surengė „taktinę branduolinę ataką“ imituojančias pratybas su netikromis atominėmis galvutėmis dviejose ilgojo nuotolio sparnuotosiose raketose, jos buvo iššautos į vandenyną, sekmadienį pranešė valstybės kontroliuojama žiniasklaida.

 Šiaurės Korėjos raketa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Šiaurės Korėjos raketa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 3, 2023, 4:54 PM

Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) nurodė, kad anksti šeštadienį įvykusi operacija buvo „atsakomųjų veiksmų pratybos“ reaguojant į bendrą JAV ir Pietų Korėjos pajėgų karinę veiklą, kuri, pasak agentūros, padidino įtampą regione.

„Rugsėjo 2 d. auštant buvo surengtos taktinę branduolinę ataką imituojančios šaudymo pratybos, siekiant įspėti priešus apie realų branduolinio karo pavojų“, – pranešė KCNA. Iš Šiaurės Korėjos vakarinės pakrantės į jūrą pietų link buvo paleistos dvi tolimojo nuotolio strateginės sparnuotosios raketos su netikromis branduolinėmis galvutėmis, sakoma pranešime.

Pietų Korėjos Jungtinio štabo vadas (JCS) šeštadienį pranešė, kad apie 4 val. ryto (22 val. Lietuvos laiku) Geltonosios jūros link buvo paleistas nenurodytas skaičius sparnuotųjų raketų, jų specifikacijos vertinamos.

JCS pareigūnas atmetė Pchenjano teiginius ir pavadino juos „perdėtais“, sekmadienį pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“. KCNA teigė, kad Jungtinės Amerikos Valstijos ir Pietų Korėja savo naujausiomis bendromis karinėmis pratybomis kursto „priešiškumo isteriją“.

Pasak analitikų, savo teiginiais Šiaurės Korėja siekia atgrasymo. Šiaurės Korėjos tvirtinimai „rodo, kad Kimų režimas desperatiškai siekia atgrasyti vis labiau pajėgią Pietų Korėją, įskaitant sustiprėjusį Seulo aljansą su Vašingtonu“.

„Iš tikrųjų Pchenjano retorika gerokai peržengia atgrasymo logiką, tikriausiai siekiant sustiprinti vidaus politinį teisėtumą, o tai grėsmingas ženklas abiejų Korėjų santykiams“, – naujienų agentūrai AFP sakė Seulo universiteto profesorius Leifas Ericas Easley.

Kito Pietų Korėjos analitiko teigimu, savaitgalio paleidimais Pchenjanas siekė įrodyti Pietų Korėjai ir jos sąjungininkėms savo pajėgumus. Pasak jo, Šiaurės Korėja juda pagal savo planą vienu metu smogti pagrindiniams kariniams objektams Korėjos pusiasalyje ir JAV bazėms Japonijoje. Savaitgalį paleistos dvi tolimojo nuotolio sparnuotosios raketos buvo nutaikytos į Japoniją, bet svarbiausia tai, kad Šiaurės Korėja priešinasi Pietų Korėjai ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms ne įprastiniais ginklais, o branduolinių operacijų vienetais.

Šiais metais Šiaurės Korėja atliko rekordinį skaičių ginklų bandymų, praėjusį mėnesį jai nepavyko antrasis bandymas iškelti į orbitą šnipų palydovą. Seulas ir Vašingtonas sustiprino bendradarbiavimą gynybos srityje ir surengė bendras karines pratybas su pažangiais slaptais lėktuvais ir JAV strateginiais ginklais.

Praėjusią savaitę Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas lankėsi mokymo vadavietėje, kur išsamiai išdėstė ateities karo planus, įskaitant „vienu metu surengti itin intensyvius smūgius“ į pagrindinius karinius postus pusiasalio pietuose.

Abiejų Korėjų santykiai yra blogiausi per pastaruosius metus, diplomatija įstrigo po nesėkmingų bandymų aptarti Pchenjano branduolinį nusiginklavimą. Kim Jong Unas paskelbė Šiaurės Korėją „negrįžtamai“ tapus branduoline valstybe ir paragino paspartinti ginklų, įskaitant taktinių branduolinių ginklų, gamybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.