Drąsus Armėnijos lyderio pareiškimas: priklausomybė nuo Rusijos buvo klaida

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas pareiškė, kad jo šalies politika, pagal kurią ji pasikliauja vien tik Rusija, siekiant užtikrinti savo saugumą, buvo strateginė klaida.

N. Pašinianas ir V. Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
N. Pašinianas ir V. Putinas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2023, 12:31 PM

Pasak armėno, Maskva nesugebėjo įvykdyti savo užduočių ir šiuo metu mažina savo vaidmenį regione.

Sekmadienį (rugsėjo 3 d.) paskelbtame interviu Italijos laikraščiui „La Repubblica“ Nikolas Pašinianas apkaltino Rusiją, kad ši nesugebėjo užtikrinti Armėnijos saugumo, nes, jo teigimu, Azerbaidžanas toliau vykdo agresiją separatistiniame Kalnų Karabacho regione.

N. Pašinianas užsiminė, kad Kremlius nelaiko jo šalies pakankamai prorusiška, ir pareiškė manąs, kad Rusija ketina pasitraukti iš platesnio Pietų Kaukazo regiono.

Maskva su Armėnija yra sudariusi gynybos paktą ir joje turi veikiančią karinę bazę.

Nepaisant Armėnijos narystės Rusijos vadovaujamoje Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijoje (KSSO), tarpvyriausybiniame kariniame aljanse Eurazijoje, pastaraisiais mėnesiais Maskva viešai palaikė Azerbaidžano pretenzijas į Kalnų Karabachą ir kaltino Jerevaną dėl tebesitęsiančios Kalnų Karabacho blokados.

Todėl Jerevanas stengiasi diversifikuoti savo saugumo susitarimus, sakė premjeras, akivaizdžiai užsimindamas apie savo ryšius su Europos Sąjunga ir Jungtinėmis Amerikos Valstijomis bei bandymus užmegzti glaudesnius ryšius su kitomis regiono šalimis.

„Armėnijos saugumo architektūra 99,999 proc. buvo susijusi su Rusija, įskaitant ginklų ir amunicijos įsigijimą“, – aiškino N. Pašinianas laikraščiui „La Repubblica“.

„Tačiau šiandien matome, kad pačiai Rusijai reikia ginklų, ginkluotės ir amunicijos, ir šioje situacijoje suprantama, kad net ir norėdama Rusijos Federacija negali patenkinti Armėnijos saugumo poreikių.

Šis pavyzdys turėtų mums parodyti, kad priklausomybė tik nuo vieno partnerio saugumo klausimais yra strateginė klaida“, – pripažino armėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.