„Lengviau, nes nuo pat pradžių buvome kartu“: Kijevo sritį gynusių Ukrainos nacionalinės gvardijos trynukų istorija

Bohdanas, Andrijus ir Romanas yra trynukai. Jiems 20 metų ir jie jau dvejus su puse metų tarnauja Nacionalinėje gvardijoje. Visi trys gimė Bukovinoje, Ukrainos vakaruose esančiame regione. Jie atliko karinę tarnybą „Červonės Kalynos“ brigados sudėtyje.

​Bohdanas, Andrijus ir Romanas.<br>Ukrainos nacionalinės gvardijos „Facebook“ pasidalinta nuotr.
​Bohdanas, Andrijus ir Romanas.<br>Ukrainos nacionalinės gvardijos „Facebook“ pasidalinta nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 1:05 PM

Ukrainos nacionalinė gvardija pasidalijo jų istorija, rašo „Ukrainska Pravda“.

Broliai atsidūrė įvykių sūkuryje nuo pat plataus masto Rusijos invazijos pradžios. Visi trys priklausė minosvaidžių įguloms, todėl mokėjo dirbti su 120 mm minosvaidžiu.

„Mums intensyvūs koviniai veiksmai prasidėjo vasario 26 d. Kovojome dėl Vasilkovo (miestas Kijevo srityje – red.past.). Priešų lėktuvai, sprogimai ir adrenalinas... Bet mes nejautėme jokios panikos. Prieš tai buvome praėję kovinį parengimą dviejuose poligonuose, todėl žinojome, kad jei mums bus duota užduotis, mes sugebėsime ją įvykdyti“, – pasakojo Andrijus.

Jis taip pat pridūrė, kad pasitikėjimo savimi pridėjo ir kovinės patirties turintys karininkai.

Vaikinai prisiminė laikotarpį, kai jie kovėsi dėl Motižyno miesto ir Žytomyro plento. Rusijos pajėgos buvo stumiami atgal kilometras po kilometro.

„Kai ryte mūsų dalinys perėjo į puolimą, mes, kaip minosvaidžių įgula, veikėme priešo pozicijas, o vakare jas užėmėme. Matėme ten okupantų paliktus daiktus – drabužius ir maisto. O svarbiausia – gavome trofėjų. Dažnai tai būdavo amunicija, ypač MANPADS amunicija (žmogaus nešiojamos oro gynybos sistemos)“, – teigė Romanas.

Trys broliai kartu išlaisvino daugiau kaip 20 Kijevo srities gyvenviečių. O paskui jie padėjo įrengti pozicijas naujo Rusijos puolimo prieš sostinę atveju.

„Žinoma, visose situacijose mums daug lengviau, nes nuo pat pradžių buvome trise. Kartu išgyvenome kovas ir džiaugiamės galėdami kartu tęsti tarnybą“, – sakė Bohdanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.