Partnerystės su Rusija – kaip nebūta: Armėnijos ir JAV pajėgos surengs karines pratybas Sureagavo ir Maskva

Armėnijos ir Jungtinių Valstijų pajėgos kitą savaitę dalyvaus bendrose karinėse pratybose, trečiadienį pranešė Jerevanas. Tai yra naujausias ženklas, liudijantis, kad buvusi sovietinė respublika tolsta nuo savo tradicinės sąjungininkės Rusijos.

 Armėnijos karys.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Armėnijos karys.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 3:28 PM

Apie netrukus vyksiančius manevrus pranešta praėjus dienai po to, kai Rusija atmetė Armėnijos išsakytą kritiką, kad Maskvos taikdariai negeba palaikyti tvarkos Lačino koridoriuje – vieninteliame sausumos kelyje, jungiančiame Armėniją su ginčijamu Kalnų Karabacho regionu, įsiterpusiu į Azerbaidžano teritoriją.

Armėnijos gynybos ministerija tvirtino, kad karinių pratybų „Eagle Partner 2023“ tikslas – padidinti Armėnijos ir JAV pajėgų sąveiką tarptautinėse taikos palaikymo misijose.

Manevrai vyks rugsėjo 11–20 dienomis Armėnijos poligone „Zar“.

Į šį armėnų pranešimą sureagavęs Kremlius pareiškė, kad tai esą „kelia susirūpinimą“, ir pažadėjo „atidžiai išanalizuoti“ artėjančias pratybas.

Rusija ir Armėnija nesutaria dėl Maskvos taikdarių kontingento, atsakingo už Lačino koridorių. Taikdariai ten dislokuoti nuo 2020 m., kai tarpininkaujant Rusijai buvo pasiektas paliaubų susitarimas, padėjęs užbaigti karą tarp Armėnijos ir Azerbaidžano dėl Kalnų Karabacho.

Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas neseniai pareiškė, kad Maskva arba „negali, arba nenori“ kontroliuoti Lačino koridoriaus. N. Pašiniano vyriausybė teigia, kad Azerbaidžanas uždarė šį koridorių ir pradėjo vykdyti Kalnų Karabacho blokadą, kuri daugiausiai etninių armėnų apgyvendintame regione sukėlė humanitarinę krizę. Premjeras taip pat išsakė teiginį, kuris žymi didelį užsienio politikos pokytį, ir nurodė, kad ilgametis Jerevano rėmimasis į Rusiją kaip saugumo garantę buvo „strateginė klaida“.

N. Pašiniano žmona trečiadienį lankėsi Rusijos užpultos Ukrainos sostinėje Kyjive, kur vyksta pirmųjų ponių ir ponų aukščiausio lygio susitikimas.

Rusija Armėnijoje turi nuolatinę karinę bazę. Armėnija yra Rusijos vadovaujamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) narė.

Kremlius anksčiau šią savaitę pareiškė, kad Rusija vykdo savo įsipareigojimus Armėnijai. Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas patikino, kad Rusija esą „niekur nedings“.

Pastaraisiais mėnesiais įtampa tarp Armėnijos ir Azerbaidžano paaštrėjo, abiem pusėms kaltinant viena kitą tarpusavio susitarimų pažeidimais ir apšaudymais. Jerevanui ir Baku nepavyksta susitarti dėl ilgalaikės taikos, nepaisant Europos Sąjungos (ES), JAV ir Rusijos bandymų tarpininkauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.