Vokietijos karinio jūrų laivyno vadas: pratybos Baltijos jūroje siunčia signalą Rusijai

Vokietijos kariuomenės vadovaujamomis didelio masto karinio jūrų laivyno pratybomis ketinama pasiųsti Rusijai ženklą, kad Vokietija ir jos sąjungininkės pasirengusios ginti Baltijos jūrą, trečiadienį pareiškė Vokietijos karinio jūrų laivyno vadas.

 Vokietijos povandeninis laivas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Vokietijos povandeninis laivas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 5:45 PM

„Siunčiame aiškų visų partnerių signalą Rusijai, kad esame budrūs“, – trečiadienį per spaudos konferenciją Baltijos jūros Rostoko uostamiestyje sakė Vokietijos karinio jūrų laivyno inspektorius Janas Christianas Kaackas.

Pasak Vokietijos karinio jūrų laivyno, dvi savaites truksiančios karinio jūrų laivyno pratybos, pavadintos „Šiaurinės pakrantės“, prasidės kitą savaitę, jose dalyvaus daugiau nei 3000 karių iš 14 šalių. Be Vokietijos ir jos sąjungininkių prie Baltijos jūros, pratybose turi dalyvauti Italija, Prancūzija, Kanada ir JAV.

Maždaug 30 laivų, įskaitant povandeninį laivą, taip pat apie 20 orlaivių ir įvairūs desanto junginiai treniruosis daugiausia Estijos ir Latvijos pakrančių vandenyse.

J. Ch. Kaackas sakė, kad Vokietijos vadovaujamos pratybos, daugiausia vyksiančios maždaug už 1000 kilometrų už šalies vandenų, yra svarbus žingsnis karinio jūrų laivyno vadovybės štabui, kaip regioninei NATO būstinei, siekiant visiškos operatyvinės parengties.

Rostoke pastatytas naujas personalo valdymo centras.

Karinio jūrų laivyno pratybos „Šiaurinės pakrantės“ vyksta nuo 2007 m., svarbiausios jų planuotojos kasmet pakaitomis yra Vokietija, Danija, Švedija ir Suomija.

Pasak šių metų pratybų vadovo vokiečių kontradmirolo Stephano Haischo, šiemet pirmą kartą pratybos sutelktos į Aljanso gynybos scenarijų. Jis pridūrė, kad šiemet dalyvaujančių laivų ir orlaivių skaičius yra beveik tokio pačio dydžio, kaip visas Vokietijos karinis jūrų laivynas.

Pasak S. Haischo, Rusijos karinio jūrų laivyno laivai Baltijos jūroje ir toliau elgiasi normaliai, nepaisant dėl Rusijos invazijos į Ukrainą padidėjusios įtampos su Vakarais. „Jokių provokacijų nepatiriame. Jūreiviai elgiasi kaip pridera, pernelyg neprisiartindami, draugiškai sveikinasi vieni su kitais“, – sakė S. Haischas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.