Už Armėnijos ir Azerbaidžano konflikto – Rusijos šešėlis: Ž. Pavilionis prabilo apie paskutinį Vakarų šansą

Azerbaidžanas trečiadienį paskelbė pergalę po visą parą trukusio karinio puolimo Kalnų Karabache, per kurį Baku artilerijos ugnimi apšaudė etninių armėnų kontroliuojamą regioną.

Pastaraisiais mėnesiais kadaise draugiški Armėnijos ir Rusijos santykiai smarkiai pablogėjo.<br> Lrytas.lt koliažas.
Pastaraisiais mėnesiais kadaise draugiški Armėnijos ir Rusijos santykiai smarkiai pablogėjo.<br> Lrytas.lt koliažas.
Ž. Pavilionis.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Ž. Pavilionis.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Armėnijos karys.<br>AP/Scanpix nuotr.
Armėnijos karys.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kalnų Karabachas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kalnų Karabachas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kalnų Karabachas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kalnų Karabachas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kalnų Karabacho konfliktas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kalnų Karabacho konfliktas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Konfliktas Kalnų Karabache.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Konfliktas Kalnų Karabache.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Armėnijos kariai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Armėnijos kariai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Protestai Armėnijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Protestai Armėnijoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Sep 20, 2023, 9:31 PM, atnaujinta Sep 21, 2023, 7:59 AM

Etninių armėnų Kalnų Karabacho vadovybė trečiadienio rytą sutiko nutraukti ugnį, siekdama užkirsti kelią tolesniam kraujo praliejimui, Azerbaidžano pajėgoms smarkiai pasistūmėjus į priekį separatistiniame regione.

Kaip pranešė Azerbaidžano gynybos ministerija, armėnų pusė sutiko „sudėti ginklus, palikti savo kovines pozicijas bei karinius postus ir visiškai nusiginkluoti. Armėnijos ginkluotųjų pajėgų daliniai paliks Azerbaidžano teritoriją, nelegalios armėnų ginkluotos grupės [bus] išformuotos“.

Armėnai nesulaukė jokios Rusijos taikdarių pagalbos, kurie turėjo užtikrinti taiką regione. Rusijos saugumo tarybos pirmininkas Dmitrijus Medvedevas tik mįslingai rašė apie tai, kad kažkas iš vadinamosios broliškos šalies flirtuoja su NATO.

„Spėkite, koks likimas jo laukia...“ – pridūrė buvęs Rusijos prezidentas.

Pastaraisiais mėnesiais kadaise draugiški Armėnijos ir Rusijos santykiai smarkiai pablogėjo, Armėnijos premjerui Nikolui Pašinianui viešai suabejojus Maskvos dėmesio stoka karo Ukrainoje metu.

Būtent Kremliaus šešėlį Azerbaidžano ir Armėnijos konflikte įžvelgia ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis, „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ kalbėjęs apie Armėnijos išmoktas pamokas.

Meta kaltę Kremliui

„Su rusais košės virt niekada neapsimoka, nes rusai ją verda ir vienoje, ir kitoje konflikto pusėje“, – paprastai situaciją paaiškino Ž. Pavilionis.

Pasak konservatoriaus, Rusija Kaukazo regione visada turėjo savų tikslų ir veikė abejose barikadų pusėse, tačiau pastaruoju metu Maskvoje tvyrojo įtampa dėl aktyvių Vakarų veiksmų tiek Armėnijoje, tiek Azerbaidžane. Parlamentaras išskyrė precedento neturinčius azerų ir armėnų pokalbius su Vašingtonu, bei Europos diplomatijos pastangas.

„Svarbu, kad supriešintų Azerbaidžaną su Armėniją, svarbu kad jie neitų į Vakarus“ , – Kremliaus tikslus įvardijo Ž. Pavilionis.

Pasak Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko, Kremlius Kalnų Karabache darė viską, kad pakurstytų karą ir tam pasitelkė prorusiškai nusiteikusius žmones.

„Kiekvienoje šalyje yra savų naudingų idiotų, – aiškino parlamentaras. – Rusija turi savų žmonių, kuriuos reikia tik pirštu pastumti, kad jie kažką padarytų.“

„Aš net neabejoju, kad tikrasis velnias, kuris slypi detalėse, yra būtent tas pats Kremlius, kuris kursto šį konfliktą, – pabrėžė Ž. Pavilionis. – Mums reikia išlikti, kiek įmanoma objektyvesniais, nestoti vienas ar kitą pusę, bandyti jėgas taikyt, bet kad jos taikytųsi Vašingtone, Briuselyje ar Niujorke.“

Kaukazo vaidmuo

Rusijai reikia kažkokių laimėjimų, teigė parlamentaras bei bedė pirštu į svarbią konflikto dalį – būtent per Kaukazą eina svarbus Rusijos sankcijų apėjimo kelias.

„Maskva apeina sankcijas per Kaukazą, per Vidurinę Aziją, – kalbėjo politikas. – Jai labai nepatinka Vakarų didesnis dalyvavimas tiek Kaukaze, tiek vidurinėje Azijoje ir ji darys viską.“

Vis dėlto, Ž. Pavilionis išliko optimistiškas dėl regiono ateities: „Lygiai taip pat darys viską ir tos šalys bandydamos ištrūkti, nes tai yra galimybių langas ištrūkti iš rusų imperijos. Matome ir didesnį Turkijos vaidmenį Kaukaze. Turime tą paveikslą, taip sakant, tą dėlionę sudėliot vakarietiškai. Šįkart aš manau, kad yra tokia galimybė.“

Svarbiausia, kad to būtų siekiama ne ginklu, o dialogu ir derybomis, patikino Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas.

„Kuo daugiau bus kraujo, tuo bus mažiau galimybių susitarti, – neabejojo Ž. Pavilionis. – Tikiu, kad mums užteks to proto tiek Briuselyje, tiek Vašingtone, tiek Baku, tiek Jerevane pabandyt surast bendrus sprendimus, nes bijau, kad kito galimybių lango nebus.“

Jeigu Vakarams neužteks išminties laimėti karo Ukrainoje, tai Rusija grįš visa jėga į aplinkinius regionus, įspėjo parlamentaras išskirdamas ir grėsmę Lietuvai.

„Turime paskutinį šansą uždaryti visus langus tiems žudikams melagiams, kurie kurstė tą židinį dešimtmečiais abejose pusėse, – pabrėžė konservatorius. – Labai linkiu tiek armėnams, tiek azerams kantrybės ir gebėjimo eiti, kaip mes kažkada ėjome susikibę rankomis su Baltijos sesėmis. Tai vienintelis būdas tam, kad imperija tavęs neužvaldytų: sujungti jėgas ir neleisti imperijai tavęs skaldyti ir valdyti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.