Atskleidė, kuo virto Rusijos laivynas Juodojoje jūroje ir tikrąją jo galią: Kryme – krūva metalo laužo

Viso Rusijos karinio laivyno Juodojoje jūroje galia prilygsta vienam amerikiečių eskadriniam minininkui. Tai per trumpąją spaudos konferenciją Ukrainos ir Odesos žiniasklaidos centre pabrėžė istorikas Aleksandras Velmožko, tyrinėjantis padėtį Juodojoje jūroje, praneša UNIAN.

Rusijos karo laivas Juodojoje jūroje.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Rusijos karo laivas Juodojoje jūroje.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2023, 9:36 AM, atnaujinta Oct 20, 2023, 9:38 AM

Pasak jo, prasidėjus plataus masto invazijai į Ukrainą, Juodosios jūros laivyno karinė grupė Juodojoje jūroje turėjo devynias paleidimo priemones – penkias antvandenines ir keturias povandenines. 2022 m. vasario mėn. rusų laivai priplaukė visai netoli Odesos pakrantės ir sudavė artilerijos smūgius miestui.

„Birželio pradžioje Rusijos Federacija jau buvo atitraukusi visą savo Juodosios jūros laivyną į Novorosijską, bet vėliau, liepos mėnesį, jie grįžo į Sevastopolį, nes būtent ten turi pasikrauti į laivą sparnuotąsias raketas „Kalibr“ ir išplaukti į jūrą. Tačiau po to, kai rugpjūtį ukrainiečių raketos pataikė į didelį desantinį laivą „Minsk“ ir povandeninį laivą „Rostovas prie Dono“ prie pat Sevastopolio doko, rusai buvo priversti laivus atitraukti į Novorosijską“, – sakė specialistas.

Tuo pat metu, anot jo, vykstant pilnaverčiam karui, Rusija gamykloje Kerčėje pastatė du laivus. Tai patrulinė korvetė „Sergejus Kotovas“, kuri nėra rimtai ginkluota, tačiau yra pakankamai galinga ir tinkama plaukioti, kad galėtų ilgai vykdyti patruliavimo operacijas bet kokiu oru. Okupantai taip pat baigė statyti nedidelį raketinį laivą „Ciklonas“, galintį nešti sparnuotąsias raketas „Kalibr“.

Anot eksperto, dabar Rusija Juodojoje jūroje turi šešis antvandeninius raketų nešėjus ir tris povandeninius laivus, kurie neša „Kalibr“ raketas, tačiau apskritai šių dalinių galia prilygsta vienam JAV eksploatuojamam eskadriniam minininkui.

„Dabar, kalbant apie smogiamąjį potencialą, visas Rusijos laivynas Juodojoje jūroje prilygsta maždaug vienam amerikiečių eskadriniam minininkui, o Jungtinėse Valstijose jų yra apie septyniasdešimt... O dabar visas Rusijos laivynas Juodojoje jūroje virto rusiškų katerių flotile, nes jie patruliuoja prie laikinai okupuoto Krymo krantų ir išplaukia į jūrą tik tam, kad apšaudytų Ukrainą raketomis“, – pažymėjo A.Velmožko.

Pasak jo, iš naujų Rusijos atakos laivų Sevastopolio įlankoje dabar gali būti tik viena ar dvi patrulinės korvetės ir sugedę laivai, kuriems reikia remonto. Tarp jų, spėjama, yra vienas senas „Alrosos“ projekto povandeninis laivas ir „Rostovo prie Dono“ kateris, visi kiti buvo nugabenti į Novorosijską.

Specialisto teigimu, po rugpjūčio 23 d. Ukrainos gynėjai laikinai okupuotame Kryme praktiškai sunaikino visas Rusijos priešlėktuvines sistemas S-400.

„Nėra prasmės remontuoti laivų, kurie nukentėjo dokuose. Jie gali būti atakuoti dar kartą, jei nebus patikimos priešlėktuvinės gynybos, o jos Kryme dabar nėra“, – pridūrė A.Velmožko.

Jis priminė, kad 2022 m. kovo ir balandžio pradžioje Ukrainos gynėjai iš pakrančių sistemų artilerijos ugnimi apšaudė Rusijos laivus Juodosios jūros šiaurės vakarinėje dalyje, o po kreiserio „Moskva“ sunaikinimo išsilaipinimas Odesos pakrantėje užpuolikams tapo neįmanomas.

Parengta pagal UNIAN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.