Dėl karo tarp Izraelio ir Gazos – žmogaus teisių organizacijos kaltinimai Vakarams veidmainiavimu

Žmogaus teisių stebėtojų organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) apkaltino JAV ir jų sąjungininkes stokojant kritikos Izraelio veiksmų Gazos Ruože atžvilgiu.

Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2023, 8:09 AM, atnaujinta Oct 20, 2023, 8:10 AM

„Tačiau Vašingtono ir beveik visų Europos sostinių reakcijos į Izraelio veiksmus Gazoje po spalio 7 d. beveik nesigirdėjo,“ – ketvirtadienį išplatintame pareiškime teigė HRW programų skyriaus direktoriaus pavaduotojas Tomas Porteousas.

„Kodėl nebuvo vienareikšmiškai pasmerkta žiauriai sustiprinta jau 16 metų trunkanti Gazos izoliacija, prilygstanti kolektyvinei bausmei – karo nusikaltimui,“ – klausė jis.

T. Porteousas taip pat pareiškė pasipiktinimą Izraelio vadovų pareiškimais, „kuriais siekiama ištrinti labai svarbią ribą tarp Gazoje esančių civilių ir smogikų, nurodant vis intensyviau bombarduoti šią tankiai apgyvendintą teritoriją, nuolaužų krūvomis paverčiant ištisus miestų rajonus“.

„Kodėl nesigirdi aiškių ir vienareikšmiškų raginimų, kad puldamas Gazą Izraelis laikytųsi tarptautinių normų, jau nekalbant apie atsakomybę,“ – klausė T. Porteousas.

Jis teigė, kad tarptautinės humanitarinės teisės reikalavimai saugoti civilinius galioja visiems.

T. Porteousas priminė apie Rusijos invaziją Ukrainoje, kai Vakarų valstybės akcentavo, kaip svarbu laikytis ginkluoto konflikto taisyklių, siekdamos užtikrinti tarptautinę paramą Ukrainai ir izoliuoti Rusiją.

„Vakarų valstybių veidmainiavimas ir dvigubi standartai bado akis ir kelia pasibaisėjimą,“ – žėrė kritiką T. Porteousas.

Jis pabrėžė, kad tokiu būdu rizikuojama pakenkti humanitarinės pagalbos ir žmogaus teisių grupių metų metus kartu su kai kuriomis valstybėmis uoliai atliekamam darbui „siekiant sustiprinti ir standartizuoti normas, skirtas apsaugoti bet kurioje pasaulio vietoje kilusių konfliktų zonose atsidūrusius civilius.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.