Konfliktas persikelia ir į Vakarų Krantą: per susirėmimus jau žuvo dešimtys palestiniečių

Saugumo padėtis Vakarų Krante nuo „Hamas“ teroristų spalio 7 d. surengto išpuolio prieš Izraelį vis labiau auga. Po mirtino sprogimo prie ligoninės Gazoje palestiniečių grupuotės Vakarų Krante paragino priešintis Izraelio kariams. Pastaruoju metu išaugo ir naujakurių smurto, trečiadienį JT Saugumo Tarybos posėdyje sakė JT skubios pagalbos koordinatorius Martinas Griffithsas.

Susirėmimai Vakarų Krante.<br>EPA-ELTA nuotr.
Susirėmimai Vakarų Krante.<br>EPA-ELTA nuotr.
Ibrahimo šeimos nariai ir draugai gedi žuvusiųjų per laidotvuves. <br>EPA-ELTA nuotr.
Ibrahimo šeimos nariai ir draugai gedi žuvusiųjų per laidotvuves. <br>EPA-ELTA nuotr.
Ibrahimo šeimos nariai ir draugai gedi žuvusiųjų per laidotvuves.<br>EPA-ELTA nuotr.
Ibrahimo šeimos nariai ir draugai gedi žuvusiųjų per laidotvuves.<br>EPA-ELTA nuotr.
Susirėmimai Vakarų Krante.<br>EPA-ELTA nuotr.
Susirėmimai Vakarų Krante.<br>EPA-ELTA nuotr.
Laidotuvės Vakarų Krante.<br>EPA-ELTA nuotr.
Laidotuvės Vakarų Krante.<br>EPA-ELTA nuotr.
Laidotuvės Vakarų Krante.<br>EPA-ELTA nuotr.
Laidotuvės Vakarų Krante.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 20, 2023, 8:26 PM

Po „Hamas“ atakų palestiniečiams taikomi griežti judėjimo Vakarų Krante. Pasak vietos gyventojų, Izraelio karinės pajėgos visiškai uždarė patikros punktus ir kelio užkardas. Vakarų Krante gyvenantys palestiniečiai CNN pasakojo, kad judėjimo uždraudimas smarkiai paveikė jų kasdienį gyvenimą, apribojo galimybes keliauti į darbą, mokyklą, gydytis ir užsiimti kita svarbia veikla.

Šeštadienį paskambinęs JAV prezidentui Joe Bidenui, Palestinos savivaldos prezidentas Mahmoudas Abbasas pareikalavo nutraukti naujakurių išpuolius palestiniečių miestuose, kaimuose ir pabėgėlių stovyklose Vakarų Krante, kartu pabrėždamas, kad reikia nutraukti civilių žudymą abiejose pusėse.

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai brigados generolas Danielis Hagari praėjusią savaitę sakė, kad kariuomenė Vakarų Krante yra padidintos parengties, ir pridūrė, kad ji ruošiasi užkirsti kelią bet kokiems galimiems išpuoliams.

„Kiekvienas, kuris mestų mums iššūkį Judėjoje ir Samarijoje, bus sutiktas didžiulėmis pajėgomis“, – sakė D. Hagari, pavartodamas biblinius žydų pavadinimus Vakarų Krantui.

Nuo spalio 7 d., kai „Hamas“ smogikai pradėjo precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį, Palestinos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Vakarų Krante žuvo mažiausiai 61 žmogus, įskaitant vaikus.

Vieni iš jų – 62 metų Ibrahimas Wadi ir jo 24 metų sūnus Ahmadas. Jie, kaip teigiama, dalyvavo keturių palestiniečių laidotuvių procesijoje Kusros kaime netoli Nabluso, kai buvo pašauti. Šeimos nariai „Al Jazeera“ pasakojo, kad vyrai bandė nuimti automobilių padangas, kurias gatvėje padėjo naujakuriai, norėdami užblokuoti laidotuvių procesiją.

Ibrahimo brolis Azimas teigė, kad tuo metu įsikišo Izraelio kariuomenė, ir tiek naujakuriai, tiek Izraelio kariai pradėjo šaudyti į laidotuvėse dalyvavusius palestiniečius, nužudydami tėvą ir sūnų. Iškart po incidento jie buvo nuvežti į netoliese esančią ligoninę, tačiau netrukus mirė. Sekmadienį jų artimieji – žmonos, dukros ir seserys – gedėjo žuvusiųjų.

„Ačiū Dievui, esame stiprūs. Ir, jei Dievas duos, mes ir toliau turėsime stiprybės ir kantrybės, – CNN sakė Ibrahimo žmona ir Ahmado motina Khitam Wadi. – Mano vyras mylėjo savo žemę. Jis gynė savo žemę. Ir mes toliau darysime tą patį, kol būsime gyvi.“

Sukrėsta K. Wadi. sunkiai apibūdino savo sielvartą, tačiau jaunesnės šeimos moterys, nors ir kentėdamos skausmą, tvirtai laikėsi savo pozicijos.

„Man, žinoma, liūdna. Visa tai mane paveikia, bet ne tiek, kad mane susilpnintų. Visą gyvenimą išgyvename tą patį, niekas nepasikeitė, – sakė Ahmado sesuo ir Ibrahimo duktė Aseel. – Tai mūsų namai. Mano tėvas išmokė mane mylėti savo žemę. To paties mokysiu ir savo vaikus. Ir liksiu čia, kol būsiu gyva.“

Užklupti laidotuvių metu

Praėjus kelioms dienoms po smurto Kusroje, kurioje gyvena 7 000 žmonių, gyventojai vis dar atsigauna. Namų ir pastatų sienas puošia nuotraukos, kuriose įamžinti šeši laidotuvių metu nužudyti žmonės. Padegti automobiliai, sulaužyti vandens siurbliai ir išplėštos elektros linijos supa daugiabutį namą kaimo pakraštyje, kur įvyko pirmosios žmogžudystės. Namo viduje grindys išbarstytos stiklais, o sienos nusėtos kulkų žymėmis.

Ginkluoti naujakuriai užpuolė pastatą, kuriame vyko laidotuvės, spalio 11 d., todėl gyventojai ėmė šauktis pagalbos. Kai keli kaimynai atvyko į įvykio vietą, Izraelio kolonistai pradėjo šaudyti ir nušovė keturis žmones: Musa'ab Abu Raidi, 19 m., Obaida Abu Srour, 18 m., Hassan Muhannad, 22 m., ir Moath Odesa, 29 m.

Daugiabučio namo viduje 19 metų Rabeea ir jos 12 metų brolis Abdulrahmanas su siaubu stebėjo, kaip vyksta išpuolis. Broliai ir seserys, kurie prašė žiniasklaidoje neskelbti jų pavardžių, nes bijojo Izraelio naujakurių keršto, pasakojo, kad naujakuriai mėtė akmenis ir šaudė į pastatą, kai jie su motina slėpėsi viduje.

Jų vyresnysis brolis ir jo šešiametė dukra buvo sužeisti ir gydomi netoliese esančioje ligoninėje. Kaimo meras H. Odeh sakė, kad jie buvo tarp 12 žmonių, kurie po išpuolio buvo hospitalizuoti. Rabeea'os teigimu, jos brolis naktimis negali užmigti, kadangi bijo būti likti vienas. Šeima ruošiasi persikelti į kitą kaimą.

„Jaučiuosi labai blogai. Noriu verkti, bet ką mes galime padaryti? – sakė ji. – Noriu likti čia, bet mes nieko negalime padaryti“.

Rabeea ir Abdulrahmanas teigė, prieš septynerius metus jų tėvą netoli šiaurės Vakarų Krante esančio Nabluso nušovė Izraelio kolonistai. Baimė būti užpultiems privertė jų šeimą persikelti į Kusrą.

Ilgus metus besitęsiantys susirėmimai

Nuo tada, kai 1967 m. po šešių dienų karo Izraelis iš Jordanijos perėmė Vakarų Kranto kontrolę, teritorijoje, kuri, kaip tikėjosi gyventojai, taps būsimos Palestinos valstybės dalimi, apsigyveno Izraelio civiliai, dažnai saugomi kariškių.

Dauguma pasaulio šalių šias gyvenvietes laiko neteisėtomis pagal tarptautinę teisę, tačiau, nepaisant to, Izraelio vyriausybės pažadėjo jas remti. Izraelis Vakarų Krantą laiko „ginčytina teritorija“ ir tvirtina, kad jo gyvenviečių politika yra teisėta.

Šiais metais išrinkus dešiniųjų pažiūrų ekstremistiškiausią Izraelio istorijoje ministro pirmininko Benjamino Netanyahu vyriausybę, Vakarų Krante įsiplieskė smurtas tarp naujakurių ir palestiniečių.

Šių metų rugsėjo viduryje Jungtinės Tautos pranešė apie 798 su naujakuriais susijusius incidentus okupuotoje teritorijoje, per kuriuos buvo sužeisti 216 palestiniečių. Per tą patį laikotarpį Izraelio pajėgos Vakarų Krante nukovė 179 palestiniečius.

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) teigia, kad dauguma jų yra įtariamieji terorizmu arba asmenys, smurtaujantys prieš jos karius per reidus, tačiau ne visais atvejais pateikia šį teiginį pagrindžiančių įrodymų.

Izraelio naujakuriai jau seniai kaltinami smurtu prieš palestiniečius. Be nužudymų, šie išpuoliai apėmė ir fizinio smurto atvejus, turto sugadinimą ir priekabiavimą.

H. Odeh tvirtino, kad matosi aiškus jų tikslas – išstumti palestiniečius iš jų namų ir galiausiai iš okupuoto Vakarų Kranto. Šiais metais, sulaukęs tarptautinės kritikos, B. Netanyahu nurodė žydų naujakuriams Vakarų Krante neužgrobti žemės be Izraelio vyriausybės leidimo. Tačiau jam vadovaujant Izraelis patvirtino rekordinį skaičių būstų Vakarų kranto gyvenvietėse.

Jo kraštutinių dešiniųjų vyriausybės nariai, įskaitant nacionalinio saugumo ministrą Itamarą Ben Gvirą ir finansų ministrą Bezalelį Smotrichą, kurie patys yra naujakuriai, nuo pat atėjimo į valdžią buvo kaltinami smurto prieš palestiniečius kurstymu.

Izraelis atsakydamas į spalio 7 d. „Hamas“ smogikų išpuolį, kurio metu žuvo daugiau kaip 1400 žmonių, o 199 žmonės laikomi įkaitais, paskelbė visišką Gazos Ruožo apsiaustį, surengė plataus masto oro antskrydžius visame anklave ir pagrasino sausumos invazija.

Per Izraelio atakas žuvo mažiausiai 3 478 žmonės, pranešė „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo Sveikatos apsaugos ministerija. Tuo tarpu įtampa didėja ir Vakarų Krante.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.