Buvęs Izraelio gynybos ministras numatė „Hamas“ ataką: į jo įspėjimus nebuvo atsižvelgta

2016-aisiais tuometis Izraelio gynybos ministras Avigdoras Libermanas parengė 11 puslapių dokumentą, įspėjantį apie „Hamas“ planus įsiveržti per sieną, užimti bendruomenes Izraelio pietuose, surengti masines žudynes ir paimti įkaitų.

Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio ir „Hamas“ karas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2023, 5:53 PM

Kaip rašo „The Times of Israel“, tai liudija žurnalistų paskelbtos šio dokumento ištraukos. Dokumente A. Libermanas išsamiai aprašė teroristų planą ir numatė būtent tai, kas įvyko šių metų spalio 7-ąją. Tad Izraelio pareigūnai jau kelerius metus žinojo apie tokios „Hamas“ atakos galimybę, bet, matyt, nepažiūrėjo į šiuos įspėjimus pakankamai rimtai.

„Hamas“ ketina perkelti konfliktą į Izraelio teritoriją, nusiųsdamas į Izraelį daug gerai parengtų pajėgų (pvz., „Nukhba“ (komandosų), kad pamėgintų užimti izraeliečių bendruomenę (o gal net kelias bendruomenes) prie sienos su Gazos Ruožu ir paimti įkaitų“, – rašė A. Libermanas dokumente, kuris buvo priskirtas prie itin slaptų.

„Be fizinės žalos, tai taip pat padarys didelę žalą Izraelio piliečių moralei ir jausmams“, – pažymėjo jis.

Pasak eksministro, 2016 metų gruodį jis perdavė dokumentą ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu, perspėdamas, kad „Hamas“ atakuos „būtent taip“, jei nebus sunaikinti grupuotės pajėgumai.

Kaip teigia A. Libermanas, šį dokumentą „paniekinamai ignoravo“ ne tik B. Netanyahu, bet ir specialiųjų tarnybų vadovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.