Skelbia, kada galima tikėtis pirmųjų „geros valios gestų“ iš okupantų: rusai bus nutupdyti, apmėtyti bombomis ir išvalyti

​Ukrainos karo ekspertas, atsargos pulkininkas Romanas Svitanas prognozuoja, kad rusai „geros valios gestą“ kairiajame krante ir Zaporožės fronte atliks iškart po pirmųjų Ukrainos F-16 pilotų išskridimų. Tai jis sakė duodamas interviu internetinio leidinio „GORDON“ įkūrėjui Dmytro Gordonui.

F-16 naikintuvas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
F-16 naikintuvas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2023, 9:28 AM

„Lėktuvai (F-16), kai jie pasirodys, bus linksmiau, patikėkite manimi...“, – sakė jis.

R.Svitanas įsitikinęs, kad kitais metais Ukraina gaus ne mažiau kaip 40 lėktuvų, t. y. mažiausiai oro brigadą, ir tai leis įgyti pranašumą ore viena iš krypčių ir paremti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sausumos pajėgas.

„Tikrai bus 40 lėktuvų. Žadėta 60. Tegul tai bus 1,5–2 brigados. O 40–60 lėktuvų yra viena kryptis. Kad įvykdytume kovinę užduotį trimis kryptimis – turime tris frontus: Chersono, Zaporožės ir Donecko – mums reikia trijų brigadų po 40 lėktuvų. Ir dar viena brigada – priešlėktuvinės gynybos, t. y. dangaus apsaugai. Grubiai tariant, mums reikia 160 lėktuvų, kad viską ir visus pridengtume“, – komentavo R.Svitanas.

Pasak jo, Ukrainai pirmiausia reikia išlaisvinti Krymą, paskui Donbasą.

„Į Krymą patenkama iš dviejų pusių: pirmoji kryptis – išvažiavimas į Melitopolį, kertant sausumos koridorių, antroji – judėjimas nuo Chersono pusės link Armiansko. Ir tikrai bus jūrų ir oro desantas iš to paties Skadovsko į vakarinę Krymo pakrantę. O mes „atversime“ Armianską iš užnugario. Aviacija dirbs žingsnis po žingsnio... Tai, kas dabar vyksta Gazos Ruože, mūsų lėktuvai atliks anksčiau už judančius Ukrainos dalinius. Pirmiausia viskas ir visi bus nutupdyti – viskas, kas juda ant žemės, bus apmėtyta bombomis arba valdomosiomis raketomis, (...) o paskui ateis antžeminiai daliniai valyti“, – aiškino jis.

Ekspertas pažymėjo, kad F-16 veikia ir kaip bombonešis, ir kaip atakos lėktuvas.

„Turime 40–60 lėktuvų, kurių užteks kovinei misijai Krymo link įvykdyti... Kai tik bus atliktas pirmasis išskridimas ir jie pradės mėtyti bombas ant rusų galvų – jų nebus nei kairiajame krante, nei Zaporožės fronte. Jie paprasčiausiai išvyks. O tada mes dirbsime su Krymu“, – sakė R.Svitanas ir pridūrė, kad rusai labai bijo lėktuvų perdavimo Ukrainai ir visais įmanomais būdais tam priešinasi.

Jis pabrėžė, kad nėra jokios prasmės pradėti Donbaso deokupaciją be Krymo išlaisvinimo, nes „rusai vėl paliks Krymą ir durs mums į nugarą“.

R.Svitanas taip pat pažymėjo, kad Kerčės tiltą reikia sunaikinti, kai tik Ukraina turės galimybę.

„Tiltą būtina nugriauti. Yra mechanizmų, yra kūrybinių idėjų. Manau, kad Kerčės tilto tikrai nebebus“, – sakė jis.

Atsargos pulkininkas mano, kad jei Ukrainos ginkluotosios pajėgos kitą pavasarį gaus bent 40–60 lėktuvų, tai iki rudens „išlaisvindami Krymą galėsime nudžiuginti J.Bideną, pakeldami jam kelis procentus reitinguose“.

„Tokia galimybė vienareikšmiškai yra. Absoliučiai nėra galimybės kitais metais išvaduoti Donbasą. Nėra tokio mechanizmo, neturime pakankamai pajėgų ir lėšų šioms dviem operacijoms. Donbasas – tai 2025 m., vėlgi nuo pavasario – pavasario-vasaros operacija su tos pačios aviacijos pagalba“, – teigė R.Svitanas.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.