Taivanas pastebėjo dar vieną skiriamąją liniją kirtusį Kinijos oro balioną

Pastebėtas Kinijos oro balionas, kirtęs vidurio liniją Taivaną ir Kiniją skiriančiame sąsiauryje, antradienį pranešė Taivano gynybos ministerija. Tai jau trečias toks pranešimas šį mėnesį.

Kinijos oro balionas.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Kinijos oro balionas.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-19 09:38, atnaujinta 2023-12-19 09:39

Vasarį JAV virš savo teritorijos numušė Kinijos oro balioną ir sakė, kad jis pasiųstas šnipinėjimo tikslais, Pekinas teigė, jog tai buvo nuo kurso nukrypęs civilinis dirižablis.

Savarankiškai valdomas Taivanas, Pekino laikomas Kinijos teritorija, pranešė, kad sekmadienį du oro balionai kirto vidurio liniją Taivano sąsiauryje, apie dar vieną tokį pastebėjimą pranešta gruodžio 7-ąją.

Dar vienas oro balionas buvo pastebėtas pirmadienį 9.09 val. vietos (3.09 val. Lietuvos) laiku maždaug už 124 kilometrų į šiaurės vakarus nuo pakrantės miesto Kilungo, antradienį pranešė Taivano gynybos ministerija. Kirtęs sąsiaurį, jis skriejo maždaug 4 752 metrų aukštyje, pranešė ministerija. „Balionas skrido į rytus ir dingo 11.52 val.“, – sakoma pranešime.

Ministerijos atstovas spaudai sakė, kad valdžios institucijų manymu, pirmadienį pastebėtas oro balionas buvo meteorologinis zondas, tačiau nepaaiškino, kam šis orlaivis galėtų būti naudojamas. Po pirmojo incidento gynybos ministras Chiu Kuo-chengas pareiškė, kad musoniniai vėjai galėjo nunešti balioną į Taivaną ir kad jis gali būti naudojamas meteorologiniams tyrimams ir duomenims rinkti.

Taivanas ypač budrus prieš kitą mėnesį vyksiančius prezidento rinkimus, Taipėjus ir Vašingtonas perspėjo Pekiną nemėginti kištis į balsavimą.

Pekinas didina politinį ir karinį spaudimą Taivanui nuo 2016 m., kai prezidentė Tsai Ing-wen pradėjo eiti pareigas, beveik kasdien siunčia prie salos karo lėktuvus ir laivus, pasak karinių ekspertų, tai yra tam tikra bauginimo forma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.