TATENA: Iranas vėl smarkiai padidino Irano sodrinimo apimtis

Iranas, pasak Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA), nuo lapkričio vėl prisodrino gerokai daugiau urano. TATENA antradienį pranešė, kad šalis iki 60 proc. prisodrinto urano ganybą nuo lapkričio padidino iki 9 kg per mėnesį – prieš tai nuo birželio Iranas gamybą buvo sumažinęs iki 3 kg.

Iranas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Iranas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2023, 12:52 PM, atnaujinta Dec 27, 2023, 12:53 PM

TATENA inspektoriai padidintus gamybos rodiklius gruodžio 19 ir 24 dienomis nustatė Natanso ir Fordovo branduoliniuose kompleksuose. Atominei bombai pasigaminti reikalingas iki maždaug 90 proc. prisodrintas uranas. Elektros gamybai naudojant branduolinę energiją užtenka iki 3,67 proc. prisodrinto urano.

Vasarą Iranas sumažino urano sodrinimą, kai buvo atnaujinti neoficialūs pokalbiai su JAV atstovais dėl branduolinio susitarimo. Tačiau prasidėjus karui tarp Irano remiamo islamistinio „Hamas“ judėjimo ir Izraelio, įtampa tarp Vašingtono ir Teherano vėl smarkiai išaugo.

Lapkritį TATENA konfidencialioje ataskaitoje, kurią gavo agentūra AFP, teigė, kad Irano prisodrinto urano atsargos yra 22 kartus didesnės nei numatyta 2015 m. Irano branduoliniame susitarime.

JAV, Prancūzija, Didžioji Britanija, Vokietija bei Rusija ir Kinija 2015 m. sudarė susitarimą su Iranu. Juo norėta neleisti Teheranui kurti branduolinio ginklo. 2018-aisiais JAV, prezidentaujant Donaldui Trumpui, pasitraukė iš susitarimo. Tada ir Iranas palaipsniui atsisakė savo sutarties įsipareigojimų. Derybos dėl sutarties atgaivinimo nuo tada rezultatų nedavė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.