Žiniasklaida: E. Musko sprendimas sutrikdė Ukrainos puolimą prieš Rusijos karinį laivyną

„SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas nutraukė ryšį su palydovų sistema „Starlink“, neleisdamas Ukrainai 2022 m. rugsėjį surengti jūrų dronų atakos prieš Rusijos laivus, sausio 1 d. pranešė „Ukrainska Pravda“, remdamasi savo šaltiniais.

E. Muskas ir „Starlink“.<br>lrytas.lt koliažas.
E. Muskas ir „Starlink“.<br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2024, 8:49 AM, atnaujinta Jan 2, 2024, 8:50 AM

Ukraina bandė smogti Rusijos laivams Sevastopolio įlankoje 2022 m. rugsėjo 16–17 d. naktį, tačiau dronų valdymas per „Starlink“ palydovus nutrūko už 70 km nuo taikinio.

Pasak operacijoje dalyvavusio „Ukrainska pravda“ šaltinio, tai įvyko dėl E.Musko sprendimo.

„Elonas Muskas išjungė „Starlink“, per kuriuos valdėme dronus“, – sakė šaltinis, pranešė „Ukrainska Pravda“.

Kitas šaltinis teigė, kad ministro pirmininko pavaduotojo Michailo Fiodorovo bandymai įtikinti E.Muską vėl įjungti ryšį buvo nesėkmingi ir kad Vašingtonas taip pat negalėjo daryti spaudimo milijardieriui, nes „SpaceX“, valdanti „Starlink“, yra privati bendrovė.

Pasak Ukrainos slaptosios tarnybos (SBU) karinės kontržvalgybos brigados generolo, dauguma dronų tada nuskendo jūroje arba savaime susinaikino pakeliui į įlanką. Du dronai grįžo atgal į Ukrainos pusę.

Po šios nesėkmės Ukraina modifikavo savo jūrinius dronus ir 2022 m. spalio mėn. sėkmingai surengė ataką Sevastopolio įlankoje.

E.Muskui buvo pareikšti keli kaltinimai dėl tyčinio operacijos sužlugdymo. Tačiau jis neigė išjungęs sistemą prie Krymo, sakydamas, kad iš pradžių ji nebuvo aktyvi regione, todėl negalėjo būti įjungta Ukrainos karinei operacijai be JAV prezidento leidimo.

„Sankcijos apima ir Krymą, o mes negalime įjungti ryšio su šalimi, kuriai taikomos sankcijos, be aiškaus vyriausybės sutikimo“, – sakė jis rugsėjo 12 d. Los Andžele vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime „All-In“.

Ukraina „prašė mūsų dalyvauti rimtame kariniame veiksme“, sakė jis ir pridūrė, kad „jei būčiau gavęs prezidento nurodymą jį įjungti, būčiau tai padaręs“.

2023 m. rugsėjo 11 d. senatorė Elizabeth Warren paragino atlikti tyrimą dėl Elono Musko ir jo bendrovės „SpaceX“, kad būtų išsiaiškinta, „ar turime tinkamų priemonių užtikrinti, kad užsienio politiką vykdytų vyriausybė, o ne vienas milijardierius“, – sakė E.Warren.

2023 m. birželį Pentagonas patvirtino, kad „SpaceX“ laimėjo Gynybos departamento sutartį dėl „Starlink“ palydovinio interneto paslaugų teikimo Ukrainai. 2022 m. vasarį, netrukus po visiškos Rusijos invazijos, „SpaceX“ pradėjo teikti Ukrainai palydovinio interneto sistemą „Starlink“.

Parengta pagal „Kyiv Independent“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.