Pristatytas Izraelio planas dėl Gazos Ruožo: kiek dar truks karas ir kas valdys nusiaubtą teritoriją

Prieš JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno vizitą į šį regioną Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas išdėstė savo planą, kaip bus valdoma Gazos Ruožas, kai bus nugalėtas „Hamas“, praneša „The Guardian“.

Izraelio gynybos ministras Y. Gallantas pristatė pokario planą dėl Gazos Ruožo.<br>AP/Scanpix/EPA-ELTA nuotr.
Izraelio gynybos ministras Y. Gallantas pristatė pokario planą dėl Gazos Ruožo.<br>AP/Scanpix/EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2024, 4:50 PM, atnaujinta Jan 5, 2024, 4:51 PM

Ketvirtadienį Y.Gallantas pristatė planą spaudai, prieš pateikdamas jį ministro pirmininko Benjamino Netanyahu karo ministrų kabinetui, kuris pastarosiomis savaitėmis buvo susiskaldęs dėl Gazos ateities po to, kai buvo nuverstas „Hamas“, valdantis Gazą nuo 2007 m.

Pagal šį planą Izraelis karą teritorijoje tęs tol, kol užtikrins spalio 7 d. paimtų įkaitų grąžinimą, išardys „Hamas“ karinius ir valdymo pajėgumus ir pašalins visas likusias karines grėsmes.

Po to, kaip teigiama Y.Gallanto plane, prasidėtų naujas etapas, kurio metu „Hamas“ nekontroliuos Gazos ir nekels grėsmės Izraelio piliečių saugumui“, o teritorijos valdymą perims neįvardytos palestiniečių institucijos.

Plane teigiama, kad Izraelis pasiliktų teisę veikti teritorijoje, tačiau „pasiekus karo tikslus, Gazos Ruože nebus Izraelio civilių gyventojų“.

Y.Gallanto išleistas dokumentas pavadintas „trečiojo karo etapo vizija“. Jame taip pat teigiama, kad tai yra Y.Gallanto idėjos, o ne oficiali politika, kurią turės nustatyti Izraelio karo ir saugumo ministrų kabinetai.

Kitame karo Gazoje etape jis aprašė, kaip Izraelio pajėgos šiaurinėje Gazos dalyje pereis prie akivaizdžiai sumažinto „naujo kovos metodo“, o teritorijos pietuose tęs kovą su „Hamas“ „tiek, kiek reikės“.

Y.Gallanto pareiškime sakoma, kad šiaurėje Izraelio pajėgos pereis prie naujo požiūrio, apimančio reidus, tunelių naikinimą, „oro ir sausumos veiksmus bei specialiąsias operacijas“. Tikslas būtų surasti likusias „Hamas“ pajėgas.

Ministro plane nebuvo kalbama apie tai, ar šiaurinės Gazos gyventojams, kurie beveik visi buvo išstumti į pietus, bus leista grįžti.

Pareiškime taip pat nepaaiškinta, kuo naujasis metodas skirsis nuo dabartinių operacijų, tačiau Y.Gallantas anksčiau sakė, kad jos bus mažesnio masto.

Izraelio nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben-Gviras pirmadienį paragino Izraelio naujakurius po karo sugrįžti į Gazą ir priimti „sprendimą, skatinantį palestiniečių gyventojų emigraciją“. Jo komentarai pakartojo kraštutinių dešiniųjų pažiūrų finansų ministro Bezalelio Smotricho komentarus, kuris sekmadienį pakartojo savo raginimą palestiniečiams Gazos gyventojams išvykti ir užleisti vietą izraeliečiams, kurie galėtų „priversti dykumą žydėti“.

Šie raginimai sulaukė arabų valstybių, taip pat pagrindinės Izraelio sąjungininkės JAV pasmerkimo.

„Gazos gyventojai yra palestiniečiai, todėl jiems vadovaus palestiniečių institucijos su sąlyga, kad nebus jokių priešiškų veiksmų ar grasinimų Izraelio valstybei“, – sakoma Y.Gallanto dokumente, nenurodant, kokios organizacijos tai galėtų būti.

Vašingtonas pasiūlė, kad Gazą valdytų „atgaivinta“ Palestinos savivaldos institucija, įsikūrusi okupuotame Vakarų Krante.

Tikėtina, kad Gazos būsimo valdymo klausimas bus įtrauktas į A.Blinkeno darbotvarkę šį savaitgalį, kai jis ves derybas Izraelyje ir kitose regiono šalyse. Tikimasi, kad jis taip pat reikalaus suteikti daugiau pagalbos Gazos Ruožui ir bandys užkirsti kelią bet kokiam eskalavimui regione.

JAV taip pat spaudžia Izraelį pereiti prie mažesnio intensyvumo karinių operacijų Gazos Ruože, kurios būtų tiksliau nukreiptos prieš „Hamas“, po beveik tris mėnesius trukusio niokojančio bombardavimo ir antžeminio puolimo.

Pats B.Netanyahu mažai kalbėjo apie Gazos ateitį, o praėjusią savaitę buvo pranešta, kad jis atmetė saugumo pareigūnų prašymus parengti teritorijos kontrolės planus pasibaigus karui su „Hamas“.

Pasak „Hamas“ valdomos teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos, per Izraelio kampaniją Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 22 400 žmonių, iš kurių daugiau kaip du trečdaliai – moterys ir vaikai; manoma, kad dar tūkstančiai žmonių palaidoti po griuvėsiais, o dešimtys tūkstančių sužeisti.

Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ po spalio 7 d. išpuolio, per kurį kovotojai nužudė apie 1 200 žmonių ir pagrobė dar apie 240.

Didelė dalis šiaurinės Gazos, į kurią kariai įsiveržė prieš du mėnesius, buvo sulyginti su žeme. Apie 85 proc. iš 2,3 mln. Gazos gyventojų buvo išvaryti iš savo namų ir suspausti vis mažesnėse teritorijose.

Izraelio vykdoma teritorijos apgultis sukėlė humanitarinę krizę: JT duomenimis, ketvirtadalis gyventojų badauja, nes negauna pakankamai atsargų.

Dėl aviacijos smūgių ir apšaudymų Gazos Ruože toliau griaunami namai, o juose prisiglaudusios šeimos palaidojamos. Ketvirtadienį Izraelio smūgis sulygino su žeme namą Mawasi mieste, nedidelėje kaimo juostoje Gazos pietinėje pakrantėje, kurią Izraelio kariuomenė paskelbė saugia zona.

Per sprogimą žuvo mažiausiai 12 žmonių, pranešė palestiniečių ligoninės pareigūnai. Tarp žuvusiųjų buvo vyras ir jo žmona, septyni jų vaikai ir dar trys vaikai, kurių amžius – nuo penkerių iki 14 metų, teigiama į netoliese esančio Chan Juniso esančioje Nasero ligoninėje atvežtų žuvusiųjų sąraše.

Y.Gallanto plano atskleidimas taip pat vyksta tuo metu, kai Izraelis ruošiasi kitą savaitę gintis tarptautiniame teisingumo teisme Hagoje po to, kai Pietų Afrikos Respublika (PAR) apkaltino jį vykdant genocidą kampanijoje prieš „Hamas“ Gazoje.

Opozicija ragina pakeisti vyriausybę

Izraelio opozicijos lyderis Yairas Lapidas socialiniame tinkle „X“ peikia šalies vyriausybę ir ragina ją pakeisti po sprogstamo ginčo, kilusio ketvirtadienio vakarą per vyriausybės posėdį, skirtą aptarti Gazos Ruožo administravimo planus po Izraelio karo prieš „Hamas“.

„Praėjusią naktį iš kabineto nutekėjusios žinios yra gėda ir dar vienas įrodymas, kad šis kabinetas yra pavojingas“, – rašė Y.Lapidas.

„Izraelio valstybė turi pakeisti vyriausybę ir jos vadovą. Šie žmonės neverti Izraelio gynybos pajėgų (IDF) vyrų ir moterų pasiaukojimo ir didvyriškumo ir nesugebės vadovauti strateginiam sprendimui. Jie turi pasitraukti dabar“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį vakare vykusiame vyriausybės posėdyje per garsų kivirčą dešiniojo sparno politikai, įskaitant kai kuriuos iš premjero Benjamino Netanyahu partijos „Likud“, nusitaikė į IDF štabo viršininką generolą leitenantą Herzi Halevi dėl planų ištirti kariuomenės klaidas, padarytas rengiantis mirtinam spalio 7 d. „Hamas“ išpuoliui. Ministrai kritikavo ir tyrimo laiką, ir tai, kad į jį įtrauktas buvęs gynybos ministras.

Parengta pagal „The Guardian“ ir „The Times of Israel“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.