Artėjant rinkimams Taivane Kinija grasina ir salai, ir ją palaikančioms JAV

Kinija ketvirtadienį perspėjo Taivano rinkėjus, kad šie per savaitgalį saloje vyksiančius rinkimus pasirinktų teisingą variantą, o prezidento rinkimų favoritą pavadino „dideliu pavojumi“, kuris, eidamas „blogio keliu“, t. y. siekdamas nepriklausomybės, keltų grėsmę taikai.

Rinkimai Taivane.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rinkimai Taivane.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2024, 11:10 AM, atnaujinta Jan 11, 2024, 2:49 PM

Demokratiniame Taivane už poros dienų vyks lemiami rinkimai, kuriuos stebi ir Pekinas, ir Vašingtonas, nes nuo būsimo prezidento priklausys būsimi salos santykiai su Kinija, kuri vis labiau įsitvirtina ir kelia įtampą regione.

Kinija laiko Taivaną atsiskyrusia provincija ir niekada neatsisakė panaudoti jėgą, kad vieną dieną ją užgrobtų.

Viceprezidentas Lai Ching-te, valdančiosios Demokratinės pažangos partijos (DPP) kandidatas, vaizduoja save kaip Taivano demokratijos gynėją, tačiau praeityje užsitraukė Kinijos rūstybę dėl komentarų apie nepriklausomybę, kuri Pekinui yra raudona linija.

Kinijos Taivano reikalų biuras ketvirtadienį pareiškė, kad jei Lai „ateis į valdžią, jis toliau skatins separatistinę „Taivano nepriklausomybės“ veiklą ir kels neramumus Taivano sąsiauryje“.

„(Jis) ir toliau eis blogio keliu, provokuodamas „nepriklausomybę“, ir... dar labiau nutolins Taivaną nuo taikos ir klestėjimo, o priartins prie karo ir nuosmukio, – sakoma pranešime. –Nuoširdžiai tikimės, kad dauguma Taivano bendrapiliečių įžvelgs didžiulę DPP „Taivano nepriklausomybės“ linijos žalą ir didelį Lai Ching-te keliamą pavojų kurstant tarpvalstybinius konfliktus.“

Kinija perspėjimą dėl Lai paskelbė po to, kai Vašingtonas pareiškė, kad planuoja po rinkimų į Taivaną siųsti neoficialią delegaciją, todėl ketvirtadienį aštraus Pekino užsienio reikalų ministerijos priekaišto sulaukė ir JAV.

Vašingtonas turi „susilaikyti nuo kišimosi į rinkimus... kad nepadarytų rimtos žalos JAV ir Kinijos santykiams“, – sakė Kinijos URM atstovė Mao Ning, reaguodama į Vašingtono „įžūlų plepėjimą apie rinkimus“.

Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu sukritikavo Kinijos „nuolatinį kišimąsi“ į rinkimus.

„Artėjantys Taivano rinkimai yra tarptautinio dėmesio centre ir (Kinijos) nuolatinis kišimasis vagia dėmesį. Atvirai kalbant, Pekinas turėtų nustoti kištis į kitų šalių rinkimus ir surengti savo“, – ketvirtadienį socialiniame tinkle „X“ paskelbė J. Wu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.