JAV analitikai: Rusija gali panaudoti Padniestrę, kad užblokuotų grūdų koridorių iš Ukrainos

Kremlius gali atnaujinti pastangas panaudoti Padniestrę, kad sukurtų nestabilumą Moldovoje ir pakenktų Ukrainos grūdų eksportui palei vakarinę Juodosios jūros pakrantę, sakoma Vašingtone įsikūrusio Karo studijų instituto (ISW) pranešime.

Padniestrė, žmonės dalyvauja protesto akcijoje prieš muitų įvedimą.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Padniestrė, žmonės dalyvauja protesto akcijoje prieš muitų įvedimą.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2024, 3:15 PM

Sausio 10 d. „Reuters“ pranešė, kad 2023 m. per Rumunijos Juodosios jūros Konstancos uostą buvo išvežta 36 mln. metrinių tonų grūdų. Tai rekordinis skaičius. 40 proc. šių tiekimų buvo grūdai iš Ukrainos.

Pasak ISW, Ukrainos smūgiai Rusijos Juodosios jūros laivynui privertė Rusiją atitraukti kai kuriuos laivus iš pagrindinės bazės laikinai okupuotame Sevastopolyje vakarų Kryme. Tai savo ruožtu prisidėjo prie veiksmingesnio Juodosios jūros grūdų koridoriaus panaudojimo Ukrainoje, tarptautinė parama šiam koridoriui ir toliau didėja, nepaisant Rusijos pasitraukimo iš Juodosios jūros grūdų iniciatyvos ir agresorės keliamos karinės grėsmės.

Kremlius gali duoti nurodymus Rusijos remiamos atsiskyrusios Padniestrės veikėjams sudaryti informacijos sąlygas galimai „netikros vėliavos“ operacijai Padniestrėje, tai dalis platesnių Kremliaus pastangų destabilizuoti Moldovą.

Kremlius gali vertinti „netikros vėliavos“ operaciją Padniestrėje kaip alternatyvų būdą neleisti šalims naudotis Ukrainos grūdų koridoriumi, nepaisant susilpnėjusio Rusijos aktyvumo Juodosios jūros vakarinėje dalyje, sakoma pranešime.

Anksčiau Moldovos prezidentė Maia Sandu pareiškė, kad Moldovos valdžia nori taikiai išspręsti konfliktą dėl Padniestrės, o jei Ukraina laimės Rusijos pradėtą karą, gali atsirasti geopolitinė galimybė pasiekti šį tikslą.

„Netikros vėliavos“ operacija – tai tokia operacija, kai veiksmai atliekami siekiant nuslėpti tikrąjį jų vykdytoją ir suversti kaltę kitai pusei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.