Vokietijos vidaus šnipų vadas: grėsmės demokratijai ignoruojamos

Vokietijos vidaus saugumo ir žvalgybos agentūros vadovas pareiškė nerimaujantis, kad daugelis vokiečių nepakankamai rimtai vertina grėsmes demokratijai, be to, prasidėjus Izraelio ir „Hamas“ karui, šalyje stiprėja antisemitizmas.

Vokietijos vidaus saugumo ir žvalgybos agentūros vadovas Thomasas Haldenwangas.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Vokietijos vidaus saugumo ir žvalgybos agentūros vadovas Thomasas Haldenwangas.<br>dpa/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2024, 3:48 PM

Federalinei Konstitucijos apsaugos tarnybai vadovaujantis Thomasas Haldenwangas sakė, kad pavojus demokratijai Vokietijoje yra didesnis, nei dažnai pripažįsta didžioji visuomenės dalis. Tai akivaizdžiai parodo abejingumas dėl „kai kurių partijų iškilimo“, ketvirtadienį visuomeniniam transliuotojui ARD sakė jis, turėdamas galvoje išaugusią paramą kraštutinių dešiniųjų partijai „Alternatyva Vokietijai“ (AfD).

Vokiečiams rūpi jų asmeninis gyvenimas ir jie „nepakankamai suvokia, kokios rimtos tapo grėsmės demokratijai“, sakė jis ir pridūrė, jog tikisi, kad „tylioji dauguma“ atsibus „ir pagaliau užims aiškią poziciją prieš ekstremizmą Vokietijoje“.

Jis sakė, kad antisemitizmas Vokietijoje pasiekė naują lygmenį tiek kalbant apie jo mastą, tiek veiksmus. 2022 m. Vokietijoje užregistruota iš viso daugiau nei 2600 antisemitinių nusikaltimų. Per pastaruosius tris mėnesius, po palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ teroro išpuolio prieš Izraelį, jau įvykdyta daugiau nei 1 200 antisemitinių nusikaltimų.

„Gėdinga, kaip atvirai dabar demonstruojamas antisemitizmas šalyje, kurioje buvo suplanuotas holokaustas“, – sakė Th. Haldenwangas, vadovaujantis tarnybai, kuri stebi ir analizuoja dešiniųjų ir kairiųjų ekstremistų bei užsienio ekstremistų antikonstitucinę veiklą Vokietijoje ir siekia užkirsti kelią kitų šalių šnipinėjimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.