Aplink Taivaną pastebėti 24 Kinijos karo lėktuvai

Aplink Taivaną buvo pastebėta daugiau kaip 20 Kinijos karo lėktuvų, iš kurių 11 kirto jautrią vidurio liniją, skiriančią demokratiškai valdomą salą nuo Kinijos, ketvirtadienį pranešė Gynybos ministerija Taipėjuje – tai pirmas reikšmingas jėgos demonstravimo atvejis nuo savaitgalį surengtų prezidento rinkimų.

Kinijos karo lėktuvai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos karo lėktuvai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2024, 8:12 AM, atnaujinta Jan 18, 2024, 8:13 AM

Ministerija, kuri kasdien skelbia duomenis apie Kinijos karinį buvimą aplink Taivaną, ketvirtadienį nurodė, kad per 24 val. laikotarpį iki 6 val. (vietos, vidurnakčio Lietuvos laiku) buvo pastebėti 24 karo lėktuvai ir penki laivai. „Iš pastebėtų orlaivių 11 kirto Taivano sąsiaurio vidurio liniją ar įskriejo į Taivano (oro gynybos identifikavimo zonos) pietvakarinę ir šiaurinę dalis“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Demokratiškai valdomas Taivanas turi nuosavą vyriausybę, kariuomenę ir valiutą, tačiau Kinija laiko jį savo teritorijos dalimi ir niekada neatmetė galimybės panaudoti jėgą, kad perimtų jo kontrolę.

Šeštadienį vykusius rinkimus laimėjo Demokratinės pažangos partijos (DPP) atstovas Lai Ching-te, kurį Kinija laiko „separatistu“. Pekinas prieš rinkimus perspėjo, kad jo pergalės atveju Taivaną apims „karas ir nuosmukis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.