D. Tuskas: karas Ukrainoje yra kova tarp gėrio ir blogio

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas pirmadienį viešėdamas Kijeve pareiškė, kad Ukrainos ir Rusijos karas yra gėrio kova su blogiu. „Nesigėdiju šių skambių žodžių: būtent čia, Ukrainoje, eina pasaulio frontas tarp gėrio ir blogio“, – sakė D. Tuskas per bendrą spaudos konferenciją su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

D. Tuskas ir V. Zelenskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Tuskas ir V. Zelenskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 22, 2024, 2:48 PM

Pirmadienį D. Tuskas, kurio proeuropietiška vyriausybė pradėjo eiti pareigas gruodį, atvyko į Kijevą netikėtų derybų, svarbiausias jų tikslas – sutelkti Vakarų paramą Ukrainai. Jis pareiškė, jog Lenkija dės visas pastangas, kad padidintų Ukrainos galimybę laimėti prieš Rusiją. „Tai darome ne tik dėl moralinių priežasčių, bet ir dėl Lenkijos valstybės saugumo“, – sakė rytą traukiniu į Ukrainos sostinę atvykęs D. Tuskas. Saugumo sumetimais apie vizitą nebuvo iš anksto pranešta.

D. Tuskas pareiškė norintis bendradarbiauti su Kijevo vadovybe, kad sutelktų daugiau Vakarų karinės pagalbos Ukrainai, jau beveik dvejus metus atremiančiai plataus masto Rusijos invaziją. Pasak D. Tusko, tai vienas svarbiausių jo vizito tikslų. Jis sakė, kad Lenkija yra „patikimiausia ir stabiliausia Ukrainos sąjungininkė šioje mirtinoje kovoje su blogiu“. Pasak jo, Rusijos invazija paveikė viso pasaulio saugumą, bet ypač Lenkijos dėl jos geografinio artumo. Abi šalys turi apie 530 km ilgio sieną.

„Nėra nieko svarbiau, kaip remti Ukrainą jos pastangose prieš Rusijos puolimą“, – sakė D. Tuskas. Lenkija yra viena tvirčiausių Ukrainos sąjungininkių. Ji suteikė karinę paramą ir priėmė daugiausiai pabėgėlių. Tačiau santykius temdo lenkų sunkvežimių vairuotojai ir ūkininkai, jaučiantys grėsmę dėl sušvelnintos Ukrainos krovinių vežimo politikos, jų teigimu, mažinančios kainas ir keliančios grėsmę jų išgyvenimui. Lenkija yra Europos Sąjungos narė, o Ukraina – ne.

Prieš susitikimą su prezidentu V. Zelenskiu ir ministru pirmininku Denysu Šmyhalu D. Tuskas sakė žurnalistams, kad ši problema bus aptariama „draugystės dvasioje“, kad „kuo greičiau būtų išspręsta“.

Per vizitą D. Tuskas taip pat turėtų pagerbti kare su Rusija žuvusius Ukrainos karius.

Apie vidurdienį Kijeve ir visoje Ukrainoje buvo suaktyvintas oro pavojaus signalas. Ukrainos oro pajėgų teigimu, iš Rusijos bazės prie Volgos pakilo naikintuvas, galintis paleisti raketas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.