NATO pasirašė 1,2 mlrd. dolerių vertės kontraktų dėl artilerijos sviedinių

NATO antradienį pasirašė 1,2 mlrd. JAV dolerių vertės kontraktų, pagal kuriuos įsigis daugiau kaip 200 tūkst. 155 mm artilerijos sviedinių Rusijos invazijos į Ukrainą fone.

NATO.<br>123rf.com nuotr.
NATO.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-23 12:18

Vakarų karinio aljanso narės išeikvojo savo atsargas, siųsdamos sunkiąją amuniciją Ukrainai, kad padėtų jos pajėgoms kovoti su Rusija žiauriame sekinimo kare.

Naujausi sandoriai – pasirašyti su Prancūzijos bendrove „Nexter“ ir Vokietijos „Junghans Microtec“ – pareigūnų skaičiavimais, apims apie 220 tūkst. sviedinių, o jų tiekimas NATO narėms prasidės 2025 metų pabaigoje.

„Svarbu, kad mūsų sąjungininkės papildytų savo atsargas, nes mes ir toliau remiame Ukrainą“, – sakė NATO vadovas Jensas Stoltenbergas.

Praėjusiais metais JAV vadovaujamas aljansas pradėjo įgyvendinti planą sustiprinti gynybos pramonės gamybą, ir nuo to laiko sudarė šaudmenų pirkimo sutarčių bendrai už maždaug 10 mlrd. dolerių.

Tarp jų – ir praėjusį mėnesį pasirašyta sutartis dėl iki 1 000 Europoje pagamintų oro gynybos raketų „Patriot“ pirkimo.

Europos Sąjunga taip pat ėmėsi pastangų didinti gynybos pramonės gamybą, tačiau 27 šalių blokas toli gražu nepasiekė tikslo iki kovo mėnesio Kyjivui pristatyti milijoną artilerijos sviedinių.

Pastangos papildyti atsargas ir padidinti gamybos apimtis atsiranda, kylant abejonių dėl pagrindinių rėmėjų – JAV – paramos Ukrainai ateityje.

J. Stoltenbergas įsitikinęs, kad Kyjivo rėmėjai „rems Ukrainą sistemomis, ginklais ir šaudmenimis, kurių jai reikia, kad triumfuotų kaip suvereni, nepriklausoma šalis“.

Jis sakė, kad aljansas kol kas „nemato jokios tiesioginės ar artėjančios grėsmės jokiai NATO sąjungininkei“ iš Rusijos pusės ir sustiprino savo rytinę gynybą, kad atgrasytų Maskvą nuo bet kokios agresijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.