Kinijos diplomatijos vadovas ir JAV patarėjas saugumo klausimais aptars Taivano problemą

Šią savaitę per derybas Tailande Kinijos diplomatijos vadovas Wang Yi ir JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas aptars Taivano klausimą, penktadienį pranešė Pekinas.

Tailande Kinijos diplomatijos vadovas Wang Yi ir JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas aptars Taivano klausimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tailande Kinijos diplomatijos vadovas Wang Yi ir JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas aptars Taivano klausimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2024, 11:31 AM

JAV ir Kinija siekia pagerinti santykius po daug metų trukusios įtampos. Pastaraisiais metais Pekinas ir Vašingtonas susikirto įvairiais klausimais nuo technologijų ir prekybos iki žmogaus teisių, taip pat dėl savarankiškai valdomos salos ir pretenzijų Pietų Kinijos jūroje.

Siekdamas pagerinti santykius prezidentas Joe Bidenas lapkritį San Franciske susitiko su Kinijos lyderiu Xi Jinpingu, abi šalys sakė, kad derybos buvo sėkmingos.

„Wang Yi išdėstys Kinijos poziciją dėl Kinijos ir JAV santykių, Taivano ir kitais klausimais bei apsikeis nuomonėmis su JAV bendrais rūpimais tarptautiniais ir regioniniais klausimais“, – penktadienį per įprastą spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wangas Wenbinas.

Anksčiau Pekinas sakė, kad Wang Yi susitiks J. su Sullivanu Tailando sostinėje ir viešės šalyje iki pirmadienio.

JAV pranešė, kad derybos vyks penktadienį ir šeštadienį. Baltieji rūmai pranešė, kad šis susitikimas pratęs abiejų šalių įsipareigojimą, prisiimtą per 2023 m. lapkritį įvykusį J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimą, „palaikyti strateginę komunikaciją ir atsakingai valdyti santykius“.

Šį mėnesį Wang Yi sakė, kad pernai JAV ir Kinijos santykiai „stabilizavosi“. Nepaisant to, įtampos šaltiniai ir toliau išlieka, pastaruoju metu abi šalys susikirto dėl rinkimų savarankiškai valdomoje Taivano saloje, Pekino laikomoje Kinijos teritorija. Šią savaitę saloje lankėsi JAV įstatymų leidėjų delegacija, susitikusi su išrinktuoju prezidentu Lai Ching-te ir dar kartą patvirtinusi Vašingtono paramą Taivanui.

Kinijos pareigūnai pasmerkė Lai Ching-te kaip pavojingą separatistą, nuvesiantį Taivaną klaidingu nepriklausomybės keliu. Pekinas perspėjo Jungtines Valstijas neremti „separatistų jėgų“ saloje. Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas paragino JAV nutraukti „provokuojančius veiksmus“ ir nekelti „problemų dėl taikos ir stabilumo Taivano sąsiauryje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.