Išanalizavo V. Putino pareiškimus apie „demilitarizuotą“ zoną Ukrainoje: nori pasinaudoti Vakarais

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sustiprino savo maksimalistinius ir kryptingai neapibrėžtus teritorinius tikslus Ukrainoje pareiškęs, kad būtina sukurti vadinamąją „demilitarizuotą zoną“, sakoma Vašingtone įsikūrusio Karo studijų instituto (ISW) pranešime.

V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 1, 2024, 11:58 AM

Per susitikimą su savo rinkimų „įgaliotiniais“ jis pareiškė, kad dabartinės fronto linijos pastūmėjimas tolyn į Ukrainą yra svarbiausias Rusijos pajėgų tikslas.

Pasak V. Putino, Ukrainoje sukūrus „demilitarizuotą“ arba „sanitarinę“ zoną, Rusijos teritorija, įskaitant okupuotas Ukrainos teritorijas, taptų nepasiekiama tiek fronto linijoje dislokuotoms artilerijos sistemoms, tiek tolimojo nuotolio sistemoms, kurias Ukraina gauna iš Vakarų partnerių.

„V. Putino užsibrėžtas tikslas pastumti fronto liniją taip, kad Rusijos teritorija ir teritorijos, į kurias ji pretenduoja, būtų už Ukrainos šaudymo poligono ribų, yra miglotas tikslas, iš tikrųjų nepasiekiamas, kol egzistuoja nepriklausoma ir kautis gebanti Ukraina“, – teigia ISW.

Pasak analitikų, V. Putinas greičiausiai mėgins aneksuoti visas naujai užimtas Ukrainos teritorijas, tačiau net jei jam pavyktų, šios teritorijos vis tiek liktų pasiekiamos Ukrainos turimais ginklais.

„V. Putino sausio 31 d. pareiškimai nerodo, kad Rusijos skelbiami karo tikslai ar realios karinės galimybės būtų pasikeitusios, bet greičiausiai yra skirti gauti naudos iš Vakarų žiniasklaidos platinamų pranešimų, kad trumpalaikė ir ilgalaikė Vakarų karinė pagalba Ukrainai gali nutrūkti, bei priversti Vakarus derėtis su Rusija Rusijos sąlygomis“, – mano ISW analitikai.

Į šią hipotetinę „demilitarizuotą zoną“ V. Putinas įtraukė ir Charkivo miestą, kurį anksčiau yra pavadinęs „rusišku“, nes siekia pasinaudoti diskusijomis apie mažai tikėtiną galimybę, kad Rusija gali surengti puolimą per šiaurinę Charkivo srities, besiribojančios su Rusijos Belgorodo sritimi, sieną.

„V. Putinas galimai nori sustiprinti šias diskusijas, kad atitrauktų Ukrainos dėmesį nuo Rusijos puolimo operacijos Charkivo ir Luhansko srities kryptimi, tačiau ISW ir toliau mano, kad Rusijos pajėgos Belgorodo srityje pajėgios atlikti tik taktinio lygio veiksmus, kad apgautų Ukrainą ir priverstų ją sutraukti ir laikyti pajėgas prie sienos“, – sakoma pranešime.

V. Putinas taip pat tikriausiai mėgina įtikti Rusijos ultranacionalistams, raginantiems sukurti „buferinę zoną“ tarp Charkivo ir Belgorodo sričių, kad Ukrainos MLRS ir artilerija būtų nustumta nuo tarptautiniu mastu pripažįstamos sienos su Belgorodo sritimi.

Pranešime sakoma, kad V. Putinas žadėjo apsvarstyti tokios „buferinės zonos“ sukūrimą, kai kilo plataus masto nepasitenkinimas dėl proukrainietiškų pajėgų reidų per sieną į Belgorodo sritį 2023 m. vasarą, tačiau Rusijos kariuomenė dar nesiėmė jokių veiksmų, leidžiančių manyti, kad V. Putinas rimtai apsvarstė tokius raginimus.

V. Putinas taip pat pabrėžė Rusijos puolimą prie Avdijivkos, tikriausiai siekdamas pateikti tai kaip sėkmę Rusijos vidaus auditorijai ir toliau pateisinti Rusijos karą Ukrainoje, teigia analitikai.

Anksčiau ISW skelbė, kad V. Putinas nesugebėjo pasiekti maksimalių tikslų Ukrainoje, bet tai nėra galutinis veiksnys ir tik tęsiama Vakarų parama Ukrainai gali garantuoti, kad šie tikslai taip ir liks nepasiekti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.