Pareigūnas: iš Ukrainos deportuoti paaugliai Rusijoje „militarizuojami“

Fiksuojama daug atvejų, kai iš Ukrainos į Rusiją deportuoti paaugliai verčiami dalyvauti militarizacijos programose.

Maskva.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Maskva.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2024, 2:42 PM

Tai per Rygoje surengtą konferenciją „Rusijos karas prieš vaikus“ pareiškė Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas, praneša Generalinio prokuroro biuro spaudos tarnyba, kuria remiasi „Ukrinform“.

„Mes tikriname informaciją apie 19 546 vaikus, kuriuos Rusija priverstinai išvežė „humanitarinių“ operacijų dingstimi. Šiuos vaikus okupantai ne tik perkelia, bet ir atima iš jų ukrainietišką tapatybę: suteikia Rusijos pilietybę, apgyvendina rusų šeimose, verčia kalbėti rusiškai, draudžia vartoti ukrainiečių kalbą. Paaugliai dažnai verčiami dalyvauti militarizacijos programose“, – pažymėjo Ukrainos generalinis prokuroras.

Jis priminė, kad tokius veiksmus draudžia tarptautinė humanitarinė teisė.

Pasak A. Kostino, JT nepriklausoma komisija pažeidimams Ukrainoje tirti padarė išvadą, kad „nė vienu iš jos svarstytų atvejų vaikų perkėlimas neatitiko tarptautinės humanitarinės teisės nustatytų reikalavimų“.

„Perkėlimas nebuvo pateisinamas nei saugumo požiūriu, nei medicininėmis priežastimis“, – sakė A. Kostinas.

Generalinis prokuroras paragino išnaudoti visas galimybes, kurios leistų efektyviai priešintis šiems akivaizdiems tarptautinės teisės pažeidimams ir grąžinti vaikus namo.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Aukščiausiosios Rados žmogaus teisių įgaliotinis Dmytro Lubinecas pareiškė, kad Rusija nepateikia jokių duomenų apie išvežtus ukrainiečių vaikus ir jų buvimo vietą.

„Ukrinform“ primena, kad praėjusių metų kovo 17 d. Tarptautinis Baudžiamasis Teismas išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir vaikų teisių kontrolierės Marijos Lvovos-Belovos arešto orderius. Jie įtariami karo nusikaltimais – neteisėtu vaikų deportavimu iš okupuotos Ukrainos teritorijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.