J. Borrellis: NATO negali būti „a la carte“ aljansas

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų įgaliotinis Josepas Borrellis pirmadienį pareiškė, kad NATO negali būti „a la carte“ aljansas.

J. Borrellis.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Borrellis.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2024, 10:54 AM, atnaujinta Feb 12, 2024, 11:17 AM

Toks J. Borrellio komentaras nuskambėjo po to, kai Donaldas Trumpas sumenkino savo įsipareigojimą NATO saugumo skėčiui Europoje, jei vėl taps JAV prezidentu.

D. Trumpas šeštadienį sukėlė politinę audrą, kai pareiškė, kad „skatins“ Rusiją pulti NATO šalis, kurios nevykdo savo finansinių įsipareigojimų.

„Būkime rimti. NATO negali būti a la carte aljansas, tai negali būti karinis aljansas, kurio veikimas priklauso nuo JAV prezidento nuotaikos“, – sakė J. Borrellis.

„Jis arba egzistuoja, arba ne“, – pažymėjo bloko diplomatijos vadovas ir pridūrė, kad nebekomentuos „kvailų idėjų“, iškylančių JAV prezidento rinkimų kampanijos metu.

D. Trumpą, kuris būdamas valdžioje patraukė Ameriką iš tarptautinės sutarties, skirtos pažaboti Irano branduolinę programą, ir Paryžiaus klimato susitarimo, po savo naujausių pastabų susilaukė dabartinio JAV prezidento Joe Bideno kritikos.

J. Bidenas pavadino D. Trumpo komentarus „pasibaisėtinais ir pavojingais“.

Tuo metu NATO vadovas Jensas Stoltenbergas sekmadienį perspėjo, kad „bet kokios užuominos, jog sąjungininkės negins viena kitos, kenkia visų mūsų, taip pat ir JAV saugumui“.

Tikėtina, kad 77-erių D. Trumpas taps Respublikonų partijos kandidatu į JAV prezidentus ir lapkritį vyksiančiuose rinkimuose susigrums su 81-erių J. Bidenu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.