U. von der Leyen palaiko mintį įsteigti už gynybą atsakingo EK nario pareigybę

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen pritaria tam, kad būtų paskirtas specialus už gynybą atsakingas EK narys, kadangi blokas siekia sustiprinti savo gynybą Rusijos vykdomo karo akivaizdoje, ketvirtadienį sakė jos atstovė spaudai.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.<br>EPA-ELTA nuotr.
Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2024, 5:09 PM

ES ketina paskirti naują vykdomosios valdžios atstovą po birželio mėnesį numatytų Europos Parlamento rinkimų visose 27 valstybėse narėse.

„Dėl sudėties ir konkrečių funkcijų spręs naujasis Komisijos pirmininkas, – sakė ES vykdomosios valdžios institucijos atstovė spaudai Arianna Podesta. – Galiu patvirtinti, kad iš tiesų pirmininkė von der Leyen teigiamai, labai teigiamai vertina šią idėją“.

Raginimai įsteigti šią pareigybę pasigirsta tuo metu, kai Briuselis siekia atgaivinti savo gynybos pramonę, kad galėtų geriau remti Ukrainą jos kovoje su Rusija ir įgalintų ES atremti Maskvos keliamą grėsmę.

Europos pastangos tapo dar aktualesnės dėl to, kad į Baltuosius rūmus gali sugrįžti Donaldas Trumpas, kuris pareiškė abejonių dėl JAV paramos NATO sąjungininkėms.

Tikimasi, kad U. von der Leyen kitą savaitę paskelbs apie savo kandidatavimą antrai EK vadovo kadencijai ir greičiausiai sulauks plataus pagrindinių vyriausybių palaikymo.

Šiuo metu ES gynybos klausimus sprendžia keletas aukščiausių pareigūnų, tarp jų – užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis ir už vidaus rinką atsakingas EK narys Thierry Bretonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.