Virš Juodosios jūros – vis didėjanti įtampa: rusai atvirai grasina Prancūzijos orlaiviams

Prancūzijos gynybos ministras Sebastienas Lecornu ketvirtadienį pranešė, kad rusų pajėgos grasino pulti tarptautinėje oro erdvėje patruliavimo misijas vykdžiusius prancūzų karinių oro pajėgų pilotus, tuo demonstruodamos didėjančią įtampą.

Prancūzijos pilotas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Prancūzijos pilotas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2024, 4:53 PM

Rusija mėgino perimti Prancūzijos karinių oro ir jūrų pajėgų patrulius, kalbėdamas su transliuotoju „RTL“ sakė jis, pridurdamas, jog Rusija tokiu savo elgesiu „bando perlenkti lazdą“.

„Rusijos oro eismo sistema pagrasino numušti virš Juodosios jūros skridusius prancūzų lėktuvus“, tuo metu patruliavusius tarptautinę oro erdvę, nurodė S. Lecornu.

„Rusų operatoriai grasino prancūzų pilotams numušti jų orlaivius“, – sakė jis.

Incidentas įvyko prieš mėnesį, tačiau ministerija po to paaiškino, kad jis iš tiesų įvyko lapkritį ir yra susijęs su Prancūzijos orlaiviais „AWACS“, vykdančiais oro kontrolės ir aptikimo operacijas.

„Tai buvo ypač agresyvus pokalbis radijo bangomis“, – sakė ministerijos atstovas, teigdamas, jog tokie grasinimai šiame konkrečiame regione yra „pirmas toks atvejis“.

Dar vieno incidento metu netoli Senos įlankos prie Prancūzijos Normandijos krantų buvo pastebėtas rusų karo laivas.

Nors rusų laivas buvo tarptautiniuose vandenyse, „atrodė, jog jis atplaukė pagrasinti Prancūzijai“, sakė jis.

Šie jo komentarai yra naujausi iš eilės Prancūzijos kaltinimų dėl agresyvaus Rusijos elgesio, įskaitant įtarimus vykdant kibernetines atakas ir užsiimant prieš Prancūziją nukreipta propaganda.

Tokie incidentai „vyksta dar nuo Šaltojo karo laikų“, pripažino S. Lecornu, tuo pat metu perspėdamas, kad „Rusija tokiu agresyviu elgesiu bando perlenkti lazdą“.

Viena kibernetinė ataka buvo nukreipta prieš Prancūzijos ginklų gamyklą, sakė jis.

S. Lecornu praėjusį savaitgalį išplatino vidaus direktyvą, kurioje nurodė savo ministerijai būti budresnei Rusijos „sabotažo ir kibernetinių atakų“ atžvilgiu.

Prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybė yra viena iš pagrindinių ginkluotės ir pagalbos nuo rusų invazijos pastaruosius dvejus metus besiginančiai Ukrainai tiekėjų.

E. Macronas praėjusį mėnesį paskelbė, kad Europos prioritetas turi būti „neleisti Rusijai laimėti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.