„Forbes“ atskleidė rusų lėktuvo A-50 sunaikinimo pasekmes: „Rusams užmerkiamos akys“

Tai, kad rusai neteko tolimojo radiolokacinio aptikimo lėktuvų A-50, nėra tik „dar vieno lėktuvo praradimas“. Iš tikrųjų Ukraina dabar apakina Rusijos priešlėktuvinę gynybą ir lėktuvus, kad būtų lengviau smogti giliai į Rusijos kontroliuojamą teritoriją, rašo „Forbes“. Apie tai informuoja portalas „Unian“.

A-50 lėktuvas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
A-50 lėktuvas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2024, 8:16 AM, atnaujinta Feb 26, 2024, 8:17 AM

„Tiksliai nežinome, kaip Ukrainos pajėgos penktadienį numušė vieną iš aštuonių Rusijos karinių oro pajėgų radiolokacinio perspėjimo lėktuvų A-50U. Tačiau žinome, kodėl. Rusams užmerkiamos akys ir neleidžiama kontroliuoti Ukrainos oro erdvės“, – teigia leidinys.

Leidinyje pažymima, kad lėktuvai A-50 padeda Rusijos vadovybei stebėti Ukrainos karinių oro pajėgų veiklą ir ypač operatyviai identifikuoti Ukrainos paleistas raketas ir bepiločius orlaivius.

Po to, kai praėjusių metų pabaigoje ukrainiečių bepiločiai lėktuvai ir raketos sunaikino kelis svarbiausius antžeminius radarus okupuotame Kryme, Rusijos karinės oro pajėgos perkėlė savo lėktuvus A-50 į šią teritoriją, kad užkamšytų spragas. O šių metų sausio mėn. Ukrainos ginkluotosios pajėgos surengė pasalą vienam iš tokių A-50 ir valdymo bei kontrolės lėktuvui Il-22.

Sausio mėn. netekę vieno A-50, rusai ėmėsi tam tikrų pastangų apsaugoti likusius tokius orlaivius, laikydami juos atokiau nuo fronto ir arčiau savo sienų. Tačiau paaiškėjo, kad atstumo neužteko.

Dabar Rusijai liko tikriausiai septyni eksploatuoti tinkami A-50, o keli iš šių orlaivių yra sandėliuojami, tačiau greičiausiai netinkami naudoti. Anot „Forbes“, norėdami dengti visą fronto liniją, rusai vienu metu turėtų turėti devynis šiuos orlaivius: tris ore, tris atsargoje ir tris, kurie tuo tarpu būtų atnaujinami.

„Kitaip tariant, numušę du A-50 ir pernai per bepiločio lėktuvo smūgį Baltarusijoje sugadinę vieną, ukrainiečiai faktiškai sunaikino visą A-50 orbitą ir privertė Kremlių apsispręsti, kurio fronto linijos regiono nebedengs oro radarai“, – rašoma leidinyje.

Leidinyje pažymima, kad bet kuriuo atveju Rusijos radijo žvalgyboje susidarė spraga, kurios dėka Ukraina gali smogti raketomis ir dronais.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.