Po kalbų apie NATO karius Ukrainoje – O. Scholzo ir J. Stoltenbergo komentarai

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Aljansas neketina siųsti karių į Ukrainą. Jis tai sakė pasirodžius pranešimams, kad kai kurios Vakarų šalys gali apsvarstyti galimybę pasiųsti karius. Tokiai nuomonei pritarė ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

Olafas Scholzas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Olafas Scholzas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Stoltenbergas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
J. Stoltenbergas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 27, 2024, 1:57 PM, atnaujinta Feb 27, 2024, 2:05 PM

Naujienų agentūrai „Associated Press“ J. Stoltenbergas pabrėžė, kad NATO sąjungininkės teikia Ukrainai precedento neturinčią paramą. „Mes tai darome nuo 2014 m. ir dar labiau po plataus masto invazijos. Tačiau nėra planų pasiųsti NATO kovines pajėgas į Ukrainą“, – pabrėžė jis.

NATO generalinis sekretorius pavadino Rusijos invaziją į Ukrainą „agresyviu karu, šiurkščiai pažeidžiančiu tarptautinę teisę“. Pagal tarptautinę teisę Ukraina turi teisę į savigyną, o „mes turime teisę remti juos ginant šią teisę“, pridūrė jis.

NATO teikia Ukrainai tik nemirtiną pagalbą ir paramą, pavyzdžiui, vaistus, uniformas ir žiemos įrangą, o kai kurios sąjungininkės siunčia ginklus ir amuniciją savo sprendimu arba susibūrusios į grupes. Bet kokiam sprendimui pasiųsti karius reikalingas visų NATO valstybių narių pritarimas.

Apie galimybę, kad į Ukrainą gali būti pasiųstos sausumos pajėgos, anksčiau pareiškė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. Į tai jau sureagavo kelios šalys, įskaitant Čekiją, Slovakiją, Švediją ir Lenkiją, pareiškusios, kad nesiųs karių į Ukrainą.

O. Scholzas atmetė kalbas, kad Europa ir NATO galėtų pasiųsti karius į Ukrainą

O. Scholzas antradienį taip pat atmetė mintį, kad Europos šalys ir NATO galėtų pasiųsti karius į Ukrainą. Anksčiau tokios galimybės neatmetė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

„Tai, dėl ko sutarėme nuo pat pradžių, galioja ir ateičiai, o būtent, kad Ukrainos žemėje nebus karių, kuriuos pasiųstų Europos ar NATO valstybės“, – sakė O. Scholzas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.