Smūgis A. Lukašenkos režimui: papasakojo apie perversmo planus

​Baltarusijos disidentų grupė teigia, kad jie planuoja perversmą prieš šalies lyderį Aliaksandrą Lukašenką, kuris bus įvykdytas „tinkamu laiku“.

 Balarusijos opozicija ruošiasi nuversti A. Lukašenką.<br> Reuters/AFP/Scanpix nuotr.
 Balarusijos opozicija ruošiasi nuversti A. Lukašenką.<br> Reuters/AFP/Scanpix nuotr.
 A. Lukašenka<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A. Lukašenka<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-02-29 14:44, atnaujinta 2024-02-29 14:48

Lenkijoje veikianti partizaninio pasipriešinimo grupė „BYPOL“ rengia karininkus ir aktyviai sabotuoja Kremliaus karą su Ukraina. Visa tai atliekama besiruošiant perversmui prieš Minsko režimą, viešai pareiškė vienas aukšto rango grupės narys.

„Mes parengėme planą ir tinkamu metu jį įgyvendinsime“, – Belgijos žiniasklaidai VRT pasakojo buvęs Baltarusijos karininkas Aliaksandras Azarau.

Siekiant susilpninti A. Lukašenkos režimą, būtina užtikrinti Rusijos prezidento Vladimiro Putino pralaimėjimą Ukrainoje, pranešė A. Azarau

„Be V. Putino nėra A. Lukašenkos, – rėžė jis. – Jei Ukraina gali pradėti sėkmingą puolimą, Kremlius nebeturės laiko Baltarusijai.“

A. Azarau papasakojo, kad grupuotė vykdė sabotažo veiksmus prieš Rusiją, atakavo rusų lėktuvus, gadino geležinkelius ir apmokė baltarusių savanorius, kovojančius kartu su Ukrainos pajėgomis.

2023 m. vasario mėn. grupuotė prisiėmė atsakomybę už bepiločio lėktuvo ataką, per kurią buvo smarkiai apgadintas Rusijos karinis orlaivis netoli Minsko.

A.Azarau, kuris ankščiau ėjo Baltarusijos saugumo tarnybų pajėgas iš darbo atsistatydino po to, kai tapo 2020 m. prezidento rinkimų klastojimo liudininku ir po to vykusio griežto susidorojimo su protestais. Jis pabėgo į Ukrainą ir galiausiai į Lenkiją, iš kur vadovauja „BYPOL“.

Vasario 15 d. Baltarusijos teismas nuteisė A. Azarau už „socialinės neapykantos kurstymą, sąmokslą jėga užgrobti valdžią ir ekstremistinės grupės kūrimą“. Buvusiam pareigūnui buvo skirta griežčiausia bausmė – 25 metai kalėjimo ir didelė maždaug 123 500 JAV dolerių bauda.

Nuo 1994 m. Baltarusiją valdantis A. Lukašenka neseniai patvirtino, kad 2025 m. vėl sieks prezidento posto.

Baltarusijos lyderis, kuris yra artimas V. Putino sąjungininkas, palaikė jo invaziją į Ukrainą. Be to, jis leido savo teritorijoje dislokuoti Rusijos taktinius branduolinius ginklus.

Vakarų valstybės pasmerkė Baltarusijos dalyvavimą kare prieš Ukrainą, o Europos Parlamentas A. Lukašenką pavadino bendrininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.