Po vizito Maskvoje – pasiūlymas iš Kinijos: ragina Ukrainą ir Rusiją surengti taikos derybas

Kovo 2 d. po derybų su agresorės Rusijos atstovu Kinijos vyriausybės specialusis atstovas Eurazijos reikalams Li Hui pareiškė, kad karas Ukrainoje turėtų būti „išspręstas derybomis“. Tai teigiama sekmadienį, kovo 3 d., Kinijos užsienio reikalų ministerijos spaudos centro pranešime.

M. Galužinas ir Li Hui.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
M. Galužinas ir Li Hui.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-04 08:21, atnaujinta 2024-03-04 08:22

„Istorija byloja, kad bet koks konfliktas galiausiai turi būti išspręstas derybomis. Kuo aštresnis konfliktas, tuo labiau neturėtume atsisakyti dialogo pastangų“, – sakoma pareiškime.

Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad Kinija yra pasirengusi tapti tarpininke, siekiant „palengvinti taikos derybas“ tarp Rusijos, Ukrainos ir kitų šalių dėl „politinio karo sureguliavimo“.

Kovo 2 d. Li Hui pradėjo antrąjį diplomatijos dėl karo Ukrainoje raundą nuo vizito į Maskvą, kur susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotoju Michailu Galužinu. Tikimasi, kad vėliau Li Hui apsilankys Ukrainoje, Lenkijoje ir Vokietijoje.

2023 m. vasarį Kinijos užsienio reikalų ministerija pristatė „taikos planą“ karui Ukrainoje išspręsti. Jį sudaro 12 punktų, tarp jų: apšaudymų nutraukimas, taikos derybų atnaujinimas, „vienašališkų sankcijų“ Rusijai nutraukimas, Juodosios jūros grūdų koridoriaus veikimas, branduolinių elektrinių saugumas ir branduolinių ginklų atsisakymas.

Paskutinis Li Hui vizitas į Ukrainą, Rusiją, Lenkiją, Prancūziją ir Vokietiją įvyko 2023 m. gegužės mėn.

Parengta pagal nv.ua inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.