B. Netanyahu atmeta J. Bideno kaltinimus: nevykdau asmeninės politikos

Izraelio ministras pirmininkas Benyaminas Netanyahu atmetė JAV prezidento Joe Bideno kaltinimus dėl griežtų Izraelio karinių veiksmų Gazos Ruože. Interviu „Bild“ „Welt TV“ ir „Politico“ jis sekmadienį sakė: „Jei JAV prezidentas galvoja, kad aš vykdau asmeninę politiką, prieštaraujančią daugumos izraeliečių valiai, ir kad tai kenkia Izraelio interesams, tai jis abiem atvejais klysta“.

Benjaminas Netanjahu.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Benjaminas Netanjahu.<br>Imago/Scanpix nuotr.
Benjaminas Netanyahu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Benjaminas Netanyahu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Benjaminas Netanyahu.<br>EPA-ELTA nuotr.
Benjaminas Netanyahu.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 10, 2024, 11:19 PM

J Bidenas, kalbėdamas apie B. Netanyahu, šeštadienį interviu JAV stočiai MSNBC pareiškė: „Jis labiau kenkia Izraeliui nei padeda“. Izraelio vyriausybės vadovas esą turi teisę ginti Izraelį ir toliau kovoti su islamistiniu „Hamas“ judėjimu Gazos Ruože. Tačiau jis taip pat turi „skirti didesnį dėmesį nekaltų žmonių gyvybėms“, pažymėjo J. Bidenas, turėdamas omenyje didelį civilių aukų skaičių Gazos kare.

Jo politiką remia „didelė dauguma“ izraeliečių, kalbėjo B. Netanyahu interviu sekmadienį. „Jie remia priemones, kurių mes imamės, kad sunaikintume likusius „Hamas“ batalionus“, – teigė jis. Čia premjeras užsiminė apie planuojamą sausumos operaciją pietiniame Gazos Ruožo mieste Rafoje. JAV kritikuoja planus, nes ten nedidelėje teritorijoje glaudžiasi 1,5 mln. žmonių, kurių dauguma pabėgo iš kitų palestiniečių teritorijos dalių.

J. BIdenas sakė, kad Rafos puolimas jam būtų „raudonoji linija“. Jis teigė neleisiąs, kad dėl veiksmų prieš „Hamas“ žūtų dar 30 000 palestiniečių.

„Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo Sveikatos ministerijos duomenimis, kare žuvusių palestiniečių skaičius sekmadienį viršijo 31 000.

JAV tradiciškai yra svarbiausia Izraelio sąjungininkė. Prasidėjus Gazos karui, kurį sukėlė beprecedentis „Hamas“ ir kitų ekstremistinių grupuočių suengtas Izraelio užpuolimas spalio 7 d., Vašingtonas skyrė žydų valstybei didelį kiekį ginklų ir amunicijos. B. Netanyahu populiarumas tuo tarpu smarkiai smuko. Daugelis izraeliečių kaltina premjerą, kad jis nenori prisiimti atsakomybės už saugumo aparato klaidas, susijusias su spalio 7 d. žudynėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.