Izraelio žvalgyba „Mossad“: grupuotė „Hamas“ nėra suinteresuota paliaubomis

Gazos Ruožą kontroliuojanti islamistinė grupuotė „Hamas“, pasak Izraelio užsienio žvalgybos „Mossad“, šiuo metu nėra suinteresuota paliaubomis Gazos kare. Priešingai, organizacija siekia „per ramadaną sukelti gaisrą (Artimųjų Rytų) regione“, – sakoma „Mossad“ vado Davido Barne pareiškime, kurį paskelbė premjero biuras.

Karas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 10, 2024, 6:58 PM

Kartu pareiškime pažymima, kad Izraelis toliau palaiko kontaktą su tarpininkais JAV, Kataru ir Egiptu ir su jais bendradarbiauja.

Jau daug savaičių Izraelis ir „Hamas“ netiesiogiai derasi dėl ribotos trukmės paliaubų. Tikslas taip pat yra „Hamas“ rankose esančių įkaitų paleidimas mainais į Izraelio kalėjimuose kalinamus palestiniečius. D. Barnea derybose vadovauja Izraelio delegacijai.

Tarpininkų pasiūlytas susitarimas, su kuriuo sutiko Izraelis, anot izraeliečių ir amerikiečių, iki šiol žlugo dėl nepalaužiamos „Hamas“ pozicijos. Todėl D. Barnea derybų komanda beveik savaitę nedalyvavo netiesioginiuose pokalbiuose Kaire.

Svarbiausias konflikto punktas yra tai, kad „Hamas“ reikalauja privalomo Izraelio įsipareigojimo nutraukti karą ir išvesti savo dalinius iš Gazos Rožo.

Tačiau tarpininkų pasiūlymas numato tik šešių savaičių paliaubas ir pirmąjį įkaitų iškeitimo į palestiniečių kalinius etapą. Per paliaubas būtų deramasi dėl ilgalaikio ugnies nutraukimo ir galimybių paleisti likusius įkaitus. Izraelis savo ruožtu nenori nukrypti nuo šio kelių etapų plano.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.