„Hezbollah“ atsakymas Izraeliui: paleido daugiau kaip 100 raketų

​Irano remiama Libano grupuotė „Hezbollah“ antradienį pareiškė, kad į Izraelio karines pozicijas paleido daugiau kaip 100 raketų. Tai esą yra atsakas į smūgį šalies rytuose, per kurį ankstesnę dieną žuvo vienas žmogus.

„Hezbollah“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Hezbollah“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-12 13:26

„Hamas“ sąjungininkė „Hezbollah“ ir Izraelis nuo Gazos karo pradžios spalio mėnesį praktiškai kasdien apsikeičia ugnimi. Nors smūgiai daugiausiai rengiami pasienio regionuose, Izraelis neseniai surengė keletą smūgių į „Hezbollah“ pozicijas toliau į šiaurę, o tai pakurstė nuogąstavimus dėl plataus masto konflikto.

Antradienio rytą „Hezbollah“ į dvi karines bazes okupuotose Golano aukštumose paleido „daugiau kaip šimtą „Katiuša“ raketų“, pranešime tvirtino grupuotė ir pridūrė, kad tai yra „atsakas į Izraelio atakas prieš mūsų žmones, kaimus ir miestus, paskutinį kartą netoli Baalbeko miesto, ir vieno piliečio nužudymą“.

Pirmadienį per Izraelio antskrydžius netoli Libano rytinio Baalbeko miesto žuvo vienas žmogus ir tai buvo antras prieš šią „Hezbollah“ tvirtovę nukreiptas antpuolis nuo priešiškų veiksmų pradžios.

Izraelio kariuomenė patvirtino, kad jos lėktuvai smogė į dvi vietas, priklausančias „Hezbollah“ oro pajėgoms“. „Smūgiai buvo atsakas į „Hezbollah“ orlaivių atakas, kurios pastarosiomis dienomis buvo inicijuotos Golano aukštumų kryptimi“, – teigė kariškiai.

Vasario 26 d. už maždaug 100 km nuo sienos esantis Baalbekas tapo Izraelio smūgiu taikiniu. Tada žuvo du „Hezbollah“ nariai.

Anksčiau antradienį „Hezbollah“ nurodė, kad grupuotės vadovas Hassanas Nasrallahas susitiko su „Hamas“ politinio biuro nariu Khalilu al-Hayya. Jie aptarė derybas dėl paliaubų Gazos kare, taip pat „Hamas“ sąjungininkų regione rengiamas atakas, sakoma „Hezbollah“ pranešime.

„Hezbollah“ yra ne kartą sakiusi, kad sustabdys savo atakas prieš Izraelį tik tokiu atveju, jei Gazos Ruože bus paskelbtos paliaubos.

Tačiau Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas neseniai pareiškė, kad bet kokios paliaubos Gazoje nepakeis Izraelio tikslo išstumti „Hezbollah“ iš Pietų Libano jėga arba diplomatinėmis priemonėmis.

Nuo Izraelio ir „Hamas“ karo pradžios spalį Libane žuvo mažiausiai 317 žmonių – tai daugiausiai „Hezbollah“ smogikai, tačiau į šį skaičių taip pat įtraukti 54 civiliai, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai. Tuo metu Izraelyje žuvo mažiausiai 10 karių ir septyni civiliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.