Uždniestrėje – mįslinga drono ataka prieš karinį dalinį: analitikai įvertino galimus Kremliaus kėslus

Penktadienį dronui atakavus demokratinio pasaulio nepripažįstamos Uždiestrės karinį dalinį JAV veikiantis Karo studijų institutas (ISW) įvertino, ko tokiomis provokacijomis gali siekti Kremlius.

Drono smūgis Uždniestrėje.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Drono smūgis Uždniestrėje.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2024, 12:04 PM, atnaujinta Apr 6, 2024, 12:49 PM

Jie teigia, kad tai įvyko Kremliaus hibridinės operacijos, kuria siekiama destabilizuoti padėtį Moldovoje, fone. Rusija dėl išpuolio gali apkaltinti Ukrainą, nors nėra įrodymų, kad Kijevas dalyvavo smūgyje. ISW analizėje primenama, kad Maskva tai jau padarė, kai panašus įvykis įvyko kovo 17 d.

„ISW negali nepriklausomai patikrinti praneštų bepiločio orlaivio smūgio detalių ar nustatyti atsakingų asmenų, tačiau mažai tikėtina, kad smūgį įvykdė Ukrainos pajėgos, atsižvelgiant į tai, kad smūgiui buvo panaudotos ribotos priemonės. Rusijos valdžios institucijos anksčiau nepagrįstai apkaltino Ukrainą kovo 17 d. įvykdžius dronų smūgį karinei bazei Uždniestrėje, taip pat gali apkaltinti Ukrainą balandžio 5 d. įvykdžius smūgį kaip Kremliaus hibridinių operacijų prieš Moldovą dalį“, – sakoma analitikų ataskaitoje.

Analitinis centras primena, kad balandžio 5 d., pasinaudodamas ataka prieš Uždniestrę, kito prorusiško Moldovos regiono (Gagaūzijos) vadovas Jevgenijus Guculas pagrasino, kad „nedelsiant“ pradės atsiskyrimo nuo Moldovos procesą, jei ši norės susijungti su Rumunija.

Kai kurie Ukrainos ir Rusijos analitikai mano, jog tai labai reali Moldovos apsaugos galimybė. Jie sako, kad tokiu būdu šalis galėtų tapti NATO nare savo sąlygomis.

ISW mano, kad Kremlius taip pat supranta šį „pavojų“, todėl dabar griebiasi įvairių priemonių, kad šalis netaptų ES ar NATO dalimi.

UNIAN primena, kad neaiškios kilmės dronas smogė Uždniestrės karinei bazei balandžio 5 d. popietę, apie 14.35. Būtent nurodytu laiku dronas buvo pastebėtas virš Gynybos ministerijos karinio dalinio Uždniestrės teritorijos Rybnicos regione. Pastarasis yra maždaug už šešių kilometrų nuo sienos su Ukraina.

Kaip komentavo Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos (HUR) atstovas Andrijus Jusovas, Kijevas su šiais įvykiais neturi nieko bendra. Jis teigė, kad Ukraina tikrai nešvaistys savo vertingų dronų tokiems išpuoliams.

Dabar Uždniestrės tarnybos atlieka tyrimą dėl įvykių Rybnicos regione. Vakar buvo paskelbtos pirmųjų bepiločio lėktuvo smūgio padarinių nuotraukos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.