D. Tuskas pažadėjo „apsaugoti“ Lenkiją nuo ES numatomo migrantų perkėlimo

Ministras pirmininkas Donaldas Tuskas trečiadienį pareiškė, kad jo vyriausybė „apsaugos“ Lenkiją nuo Europos Sąjungos migrantų perkėlimo schemos, Europos Parlamentui priėmus svarbią prieglobsčio taisyklių pertvarką.

D. Tuskas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
D. Tuskas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
D. Tuskas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
D. Tuskas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
D. Tuskas.<br>Scanpix.
D. Tuskas.<br>Scanpix.
D. Tuskas.<br>Scanpix.
D. Tuskas.<br>Scanpix.
D. Tuskas.<br>T.Bauro nuotr.
D. Tuskas.<br>T.Bauro nuotr.
D. Tuskas.<br>EPA/ELTA nuotr.
D. Tuskas.<br>EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 10, 2024, 9:16 PM

Trečiadienį EP buvo patvirtintos reformos, kuriomis siekiama sugriežtinti pasienio procedūras ir priversti 27 valstybes nares dalytis atsakomybe už prieglobsčio prašytojus.

Reformoje numatoma, kad ES šalys turės priimti tūkstančius prieglobsčio prašytojų iš „priešakinių“ valstybių, tokių kaip Italija ir Graikija. Kitu atveju jos galėtų skirti pinigų ar kitokių išteklių valstybėms, kurioms tenka didesnis spaudimas.

„Apsaugosime Lenkiją nuo perkėlimo mechanizmo“, – sakė D. Tuskas žurnalistams Varšuvoje kaip tik tuo metu, kai Briuselyje buvo priimta ši prieštaringai vertinama reforma.

Anksčiau valdžioje buvusi Lenkijos dešinioji PiS partija buvo arši reformos kritikė, o naujasis D. Tusko vadovaujamas valdantysis aljansas, nepaisant iš esmės proeuropietiškų pažiūrų, išlaikė tokią pačią poziciją.

„Turiu tam tikrų galimybių kurti aljansus, o perkėlimo arba mokėjimo už (migrantų) nepriėmimą mechanizmas... tikrai nebus taikomas Lenkijai“, – sakė D. Tuskas, buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.

Pagal galiojančias ES taisykles atvykimo šalis yra atsakinga už prieglobsčio prašytojų priėmimą, patikrinimą ir tų, kurie laikomi nepriimtinais, grąžinimą; dėl šios sistemos pietinės valstybės patiria spaudimą.

Naujojo pakto priemonės turi įsigalioti 2026 metais, kai Europos Komisija parengs jo įgyvendinimo tvarką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.