V. Zelenskis jau aštriai kritikuoja O. Scholzą: atskleidė detalių iš užkulisių

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis griežtai sukritikavo Vokietijos kanclerį Olafą Scholzą dėl atsisakymo suteikti Kijevui Vokietijoje pagamintų sparnuotųjų raketų „Taurus“. Ukrainiečių lyderis atskleidė, kad šis nenoras grindžiamas siekiu išlaikyti šiuos ginklus Berlyno gynybai nuo Rusijos keliamos grėsmės.

 V. Zelenskis ir O. Scholzas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 V. Zelenskis ir O. Scholzas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Volodymyras Zelenskis ir Oleksandras Syrskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Volodymyras Zelenskis ir Oleksandras Syrskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
O. Scholzas.<br>AP/Scanpix nuotr.
O. Scholzas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 10, 2024, 4:07 PM

„Kiek suprantu, kancleris tiki, kad, kadangi jis yra nebranduolinės valstybės atstovas, tai yra vienintelis ginklas, kurį Vokietija turi, ir jis yra pats galingiausias, – apie „Taurus“ raketas kalbėjo V. Zelenskis interviu „Axel Springer“. – Jis dalijosi su manimi žinutėmis, sakydamas, kad negali palikti savo šalies be tokio galingo ginklo.“

V. Zelenskis pažymėjo, kad O. Scholzo argumentuose neįžvelgia logikos: „Bet kokios raketos neapsaugos nė vieno žmogaus nuo branduolinių smūgių, jei, neduok Dieve, kiltų branduolinis karas.“

„Labai svarbu, kad žmonės žinotų, jog jūs turite kažką ypatingo, kažkokius ypatingus ginklus. Ir jei kils karas, tai bus naudinga“, – pridūrė jis.

Tačiau Vokietijos vyriausybė bent viešai pateikia visai kitokią ginklų nesiuntimo logiką. O. Scholzas griežtai atsisakė siųsti raketas „Taurus“ Ukrainai, viešai sakydamas, kad toks žingsnis gali paskatinti karo eskalaciją ir net įtraukti Vokietiją į tiesioginį konfliktą su Rusija. Be to, kartu su „Taurus“ raketomis į Ukrainą turėtų vykti ir vokiečių kariai.

Apžvalgininkai pažymi, kad pats O. Scholzas Vokietijos visuomenėje vaizduoja save kaip lyderį, kuris gali suteikti pagalbą Ukrainai neperžengdamas ribų, dėl kurių kiltų platesnio masto karas. Kai kurie jo paties centro kairės Socialdemokratų partijos politikai dėl tokio požiūrio vadina jį „taikos kancleriu“.

Nors jo paties koalicinės vyriausybės nariai ir konservatyviosios opozicijos lyderiai ragino jį siųsti Ukrainai raketas „Taurus“, O. Scholzas atsisakė tai daryti, teigdamas, kad tai išprovokuotų Rusiją.

„Tai yra riba, kurios nenoriu peržengti kaip kancleris, – kovo mėnesį gynėsi O. Scholz. – Esu atsakingas už tai, kad Vokietija neįsitrauktų į šį karą.“

Savo interviu Zelenskis užsipuolė ne tik Vokietijos nenorą siųsti raketas, bet ir Vašingtono tempą.

„Savo žingsniuose, žodžiuose ir išvadose visada vadovaujuosi logika, – kalbėjo jis. – Ir aš tiesiog nesuprantu logikos, kai, pavyzdžiui, vienas iš mūsų partnerių turi ginklų, kurių šiandien Ukrainai reikia, kad ji išgyventų. Ir aš nesuprantu, kodėl jie nenori mums jo suteikti.“

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.