Izraelio gynybos ministras paskelbė apie naujos perėjos Gazos Ruožo šiaurėje atidarymą

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas trečiadienį paskelbė apie naujos perėjos Gazos Ruožo šiaurėje atidarymą.

Palestiniečiai.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Palestiniečiai.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2024, 10:33 AM, atnaujinta Apr 11, 2024, 10:35 AM

Y. Gallantas žurnalistams Tel Avive sakė, kad tai yra vienas iš keleto žingsnių, kuriais siekiama sudaryti sąlygas gerokai didesniam pagalbos prekių tiekimui į šią palestiniečių teritoriją.

Tikslas yra greičiau atgabenti prekes į Gazos Ruožą per Ašdodo uostą ir sudaryti sąlygas saugumo patikroms. Nauja perėja šiaurėje turėtų sumažinti spaudimą Kerem Šalomo perėjai Gazos Ruožo pietuose.

Taip pat turėtų būti padidintas pagalbos tiekimas per Jordaniją, teigė Y. Gallantas. Jis kalbėjo apie du maršrutus ir bendradarbiavimą su Jordanijos oro pajėgomis. Be to, turėtų būti pagerintas bendradarbiavimas su tarptautinėmis organizacijomis, kad ateityje būtų galima išvengti incidentų, nurodė ministras. Y. Gallantas taip pat kalbėjo apie bendrus projektus su JAV pagalbos tiekimo srityje ir infrastruktūros projektus.

„Norime užtvindyti Gazos Ruožą pagalbos prekėmis ir tikimės per dieną pasiekti 500 sunkvežimių“, – sakė gynybos ministras.

Izraelis, kuris nuo spalio kariauja su palestiniečių smogikų organizacija „Hamas“, tarptautiniu mastu yra susilaukęs aštrios kritikos dėl humanitarinės pagalbos tiekimo Gazos Ruože esantiems civiliams ribojimo. Pasak tarptautinių ekspertų, šioje teritorijoje, ypač šiaurinėje jos dalyje, gresia badas.

Po to, kai Vašingtonas pateikė aiškų perspėjimą, Izraelis penktadienį paskelbė, kad nori atverti Ašdodo uostą ir Erezo sienos perėją pagalbos transportui, siekiant pagerinti tiekimą Gazos Ruožo šiaurėje.

Gazos Ruože šiuo metu vykstantį karą sukėlė žiauriausios žudynės Izraelio istorijoje, kurias spalio 7 d. Izraelyje, netoli sienos, surengė teroristai iš „Hamas“ ir kitų ekstremistinių grupuočių. Žuvo daugiau kaip 1 200 žmonių, be to, anot Izraelio žiniasklaidos, buvo paimta apie 250 įkaitų, kurie buvo išvežti į Gazos Ruožą. Izraelis į tai sureagavo inicijuodamas didžiulius antskrydžius ir sausumos puolimą – per šią kampaniją, pasak „Hamas“ kontroliuojamos Gazos Ruožo Sveikatos apsaugos ministerijos, iki šiol žuvo daugiau kaip 33 000 žmonių. Dėl kilusio karo nemaža Gazos Ruožo dalis virto griuvėsiais, o vietos gyventojai atsidūrė ant bado slenksčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.