„Hamas“ politinė vadovybė svarsto iš Kataro keltis į Omaną

Islamistinio „Hamas“ judėjimo vadovybė, anot leidinio „The Wall Street Journal“, svarsto palikti savo dabartinę bazę Katare ir galbūt keltis į Omaną. Islamistai praėjusiomis dienomis kreipėsi į mažiausiai dvi šalis regione, kad išsiaiškintų, ar jos neprieštarautų „Hamas“ politinės vadovybės persikėlimui į jų sostines, rašo laikraštis, remdamasis neįvardytais šaltiniais.

„Hamas“ vadovas I. Haniyeh.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
„Hamas“ vadovas I. Haniyeh.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2024, 1:29 PM

Informacijos apie galimą reakciją iš Omano kol kas nėra. Taip pat nežinoma, su kokia dar šalimi „Hamas“ vadovybė susisiekė be Omano. Jei politinė „Hamas“ vadovybė paliktų Katarą, tai gali neigiamai paveikti sudėtingas derybas dėl vis dar Gazos Ruože laikomų dešimčių izraeliečių įkaitų paleidimo, rašoma straipsnyje. Izraeliui ir JAV, be to, tada gali būti sunkiai perduoti žinutes „Hamas“.

Praėjusiomis savaitėmis tarpininkai iš Kataro ir Egipto derybose darė spaudimą „Hamas“ atstovams, rašo laikraštis. „Hamas“ vadovybei, kuri jau nuo 2012 m. gyvena Kataro sostinėje Dohoje, esą pagrasinta išsiuntimu. Šią savaitę Kataras, be to, paskelbė, kad persvarstys savo, kaip tarpininko tarp Izraelio vyriausybės ir islamistinio „Hamas“ judėjimo, vaidmenį. Kataro vaidmeniu tam tikru mastu piktnaudžiaujama politiniams tikslams, trečiadienį sakė ministras pirmininkas Mohammedas bin Abdulrahmanas Al Thanis. Ką jis konkrečiai turėjo omenyje, nedetalizavo.

Izraelis ir „Hamas“ daug mėnesių netiesiogiai derasi dėl paliaubų ir įkaitų paleidimo. Pokalbiuose tarpininkauja Kataras, JAV ir Egiptas. Tačiau persilaužimo šiuo metu nematyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.