Iš Taivano – žinia apie Kinijos provokaciją: pastebėjo 26 kinų lėktuvus ir penkis karinio laivyno laivus

Kinija vėl demonstruoja karinę galią: Taivanas teigia netoli salos pastebėjęs 26 kinų lėktuvus ir penkis karinio laivyno laivus. 17 orlaivių kirto vidurio linija vadinamą neoficialią jūrinę sieną, penktadienį Taipėjuje pareiškė Gynybos ministerija.

Taivano lėktuvai.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Taivano lėktuvai.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2024, 11:19 AM, atnaujinta May 3, 2024, 11:22 AM

Kinija laiko Taivaną separatistine provincija, kuri esą turi būti suvienyta su žemynine dalimi, jei reikės – karine jėga. Kelerius metus Kinija reguliariai siunčia savo naikintuvus ir karo laivus į teritoriją netoli salos.

Nuo Taivano prezidento rinkimų sausio viduryje Pekino ir Taipėjaus santykiai yra ypač įtempti. Kinijos vyriausybė rinkimų nugalėtoją Lai Ching-te vadina „separatistu“. Jis gegužės 20 d. pradės savo kadenciją.

Pekinas neseniai po JAV Kongreso priimtos karinės pagalbos Taivanui įspėjo dėl „padidėjusios konflikto rizikos“. Didesnis karinis bendradarbiavimas tarp JAV ir Taivano „nesuteiks didesnio saugumo“ salai, sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wangas Wenbinas. Priešingai, „įtampa ir konflikto rizika Taivano sąsiauryje tik augs“, pridūrė jis.

JAV Kongresas balandžio pabaigoje patvirtino 8 mlrd. dolerių (7,5 mlrd. eurų) paramą Taivanui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.