Švedijos kariuomenės vadas įspėjo apie Rusijos siekį kontroliuoti Baltijos jūrą

Rusijos vadovas Vladimiras Putinas galimai siekia užvaldyti Baltijos jūrą ir yra nukreipęs žvilgsnį į Švedijos Gotlando salą, gegužės 22 d. paskelbtame interviu Vokietijos žiniasklaidos tinklui RND sakė vyriausiasis Švedijos ginkluotųjų pajėgų vadas Micaelis Bydenas.

Švedijos ginkluotųjų pajėgų vadas Micaelis Bydenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Švedijos ginkluotųjų pajėgų vadas Micaelis Bydenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Baltijos jūra.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Baltijos jūra.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 22, 2024, 11:30 AM, atnaujinta May 22, 2024, 11:48 AM

Diena anksčiau Rusija atskleidė savo planus vienašališkai pakeisti jūrų sieną su Lietuva ir Suomija Baltijos jūroje. Maskva ketina pasisavinti vidaus jūros vandenis rytinėje Suomijos įlankos dalyje ir netoli Baltijsko ir Zelenogradsko miestų Kaliningrado srityje, teigiama Rusijos gynybos ministerijos parengtame įsakyme.

„Esu įsitikinęs, kad V.Putinas net abiem akimis žiūri į Gotlandą. V.Putino tikslas – įgyti Baltijos jūros kontrolę“, – sakė M.Bydenas.

„Kas kontroliuoja Gotlandą, kontroliuoja Baltijos jūrą“, – pridūrė jis.

Gotlandas, didžiausia Švedijos sala, yra maždaug už 330 km į šiaurę nuo Rusijos eksklavo Kaliningrado, kuriame įsikūręs Rusijos Baltijos laivyno štabas, ir yra strategiškai svarbus Baltijos jūros regiono gynybai.

Jei Rusija perimtų salos kontrolę, ji galėtų kelti grėsmę NATO šalims iš jūros, teigia M.Bydenas.

„Tai reikštų taikos ir stabilumo Šiaurės ir Baltijos regionuose pabaigą, – sako Švedijos kariuomenės vadas. – Baltijos jūra neturėtų virsti V.Putino žaidimų aikštele, kurioje jis gąsdina NATO nares.“

Nuo pat Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios Švedija sustiprino Gotlando salą nuolatinėmis karinėmis pajėgomis ir papildomomis pajėgomis, kurios gali būti laikinai dislokuotos, jei pavojaus lygis padidėtų.

Švedija oficialiai įstojo į NATO kovo 7 d., praėjus beveik dvejiems metams po to, kai pateikė paraišką įstoti į aljansą, tiesiogiai reaguodama į Rusijos plataus masto invaziją į Ukrainą ir atšaukdama 200 metų trukusį oficialų karinį neutralumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.