Garsiausi pasaulio poliglotai moka apie 40 kalbų

Pasaulį savo kalbų mokėjimu nustebino ne vienas žmogus.

Daugiau nuotraukų (1)

"Gyvenimo būdas"

Jul 15, 2012, 12:28 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 3:37 AM

Italų kardinolas Giuseppe Gasparo Mezzofanti (1774–1849) niekada nebuvo išvykęs iš Italijos, tačiau mokėjo 38 kalbas ir 50 dialektų.

Romoje, katalikybės lopšyje, vyras sutikdavo įvairių tautybių žmonių ir, norėdamas juos suprasti, mokėsi jų kalbos. G.G.Mezzofanti išmoko arabų, persų, albanų, turkų, maltiečių, ispanų, portugalų, prancūzų, švedų, anglų, rusų ir daugybę kitų kalbų, tarp jų – kinų.

Šimtmečiu vėliau gyvenęs vokiečių diplomatas Emilis Krebas (1867–1930) kalbėjo netgi 65 kalbomis. 2002-aisiais atlikti neurologiniai tyrimai patvirtino, jog jo smegenų veikla skyrėsi nuo įprastos.

Tačiau juos abu pralenkė vengrų vertėjas Istvanas Dabis (g. 1943 m.). Jis išgarsėjo tuo, kad būdamas aštuoniolikos jau mokėjo aštuoniolika kalbų. Dabar jo arsenale, be gimtosios vengrų, – netgi 103 kalbos.

Budapešte gyvenantis I.Dabis visiškai laisvai kalba lietuviškai, mat jo žmona – Lietuvoje gimusi lenkė.

Be to, jam nereikia žodyno kalbantis ar skaitant rusų, lenkų, baltarusių, ukrainiečių, čekų, slovakų, serbų, kroatų, vokiečių, anglų, prancūzų, ispanų, italų, latvių, estų, bulgarų, makedonų, dar keliomis kalbomis.

Žodyno kartais jam prireikia verčiant iš švedų, islandų, rumunų, turkų, uzbekų, čiuvašų, baškirų, jidiš, hindi, mongolų ir kitų kalbų.

Dažniau žodynu I.Dabis pasinaudoja versdamas iš graikų, japonų, indoneziečių, jakutų, evenkų, udmurtų, kirgizų ir kitų kalbų.

O versdamas iš airių, kinų, tajų, laosiečių, čečėnų, ingušų ir kitų kalbų be žodyno jis jau neapsieina.

Vengras turi savo sistemą, kaip mokytis svetimų kalbų. Pirmiausia jis išmoksta 1000–1500 pagrindinių žodžių – jų mokosi su gramatikos taisyklėmis. Po to pasirenka įdomų tekstą ir skaito naudodamasis žodynu.

I.Dabis tikina, jog nauji žodžiai įsimenami daug lengviau, kai skaitant bandoma nuspėti žodžio reikšmę iš konteksto.

Pramokęs žodžių ir taisyklių jis ieško galimybių pabendrauti ta kalba su žmogumi, kuriam ji – gimtoji. I.Dabis susirašinėja, klausosi radijo, kuriame skamba jam reikalinga kalba, – taip ausis pripranta prie svetimų žodžių skambėjimo.

Lietuvoje taip pat yra poliglotų. Vilniaus universiteto Orientalistikos centro lektorius Gediminas Degėsys kalba dešimčia kalbų ir dar dešimt gali suprasti.

Rašytojas, žurnalistas Algimantas Čekuolis – taip pat poliglotas. Jis laisvai kalba anglų, rusų, ispanų, vokiečių, portugalų, italų, lenkų ir prancūzų kalbomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.