Didžiojoje Britanijoje parduodamos tabletės, kurių išgėrus, alkoholio testas nerodo girtumo

Jungtinėje Karalystėje kilo kova su „stebuklingomis“ piliulėmis – kampanijos šalininkai reikalauja, kad būtų uždraustos neseniai vieno verslininko pradėtos pardavinėti tabletės „Alcopal“. Reklama žada, kad šis vaistas leidžia išgerti penkias pintas alaus ir vis tiek nieko neįpūsti į alkotesterį, praneša „Dailymail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 29, 2012, 1:53 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:11 AM

64-erių verslininkas Arthuras Kibble'as giriasi, kad išgėrę jo parduodamo preparato, vairuotojai gali maukti alkoholį ir būti ramūs, kad girtumo testas rodys devynis kartus mažesnį rezultatą, nei turėtų būti. Vyras pardavinėja tabletes internetu ir teigia, jog nepateisina vairavimo išgėrus.

Vaistas jau uždraustas Amerikoje, tačiau teisėtai pardavinėjamas Didžiojoje Britanijoje – šalyje, kur dėl vairavimo išgėrus kasmet žūsta vidutiniškai 280 žmonių. Praėjusią savaitę Transporto departamentas atskleidė, jog šiemet tokių mirčių skaičius išaugo 12 procentų ir tai pirmasis augimas per dešimtmetį.

Teigiama, kad piliulės, kurias rekomenduojama gerti prieš ir po vakarėlio, neleidžia alkoholiui iš skrandžio patekti į kraują. Pardavėjas prisiekinėja, kad pats jas išbandė su patvirtintais alkotesteriais. Anot jo, jis neskatina žmonių sėsti už vairo išgėrus ir jo produktas neva yra absoliučiai saugus.

A. Kibble'as pridūrė, kad vaistas „neleidžia alkoholiui įsisavinti ir apsaugo inkstus ir kepenis“. Verslininkas dievagojosi: „Mano advokatai jas patikrino ir jos yra visiškai saugios ir teisėtos, kitu atveju aš jų nepardavinėčiau. Jos skirtos visiems, ypač tiems, kurie išlenkia dvi pintas ir tada yra nubaudžiami dvylikai mėnesių. O kaip gi autobusų ir taksi vairuotojai, kurie nori išgerti prieš darbą? Visi tai daro, kiekvienas baras turi mašinų stovėjimo aikštelę.“

Produktu piktinasi visi, kurie rūpinasi kelių saugumu. Protestuotojai sako, kad tabletės yra „pavojingos ir kvailos“. Kelių eismo saugumo atstovas Kevinas Clintonas Karališkosios nelaimingų atsitikimų prevencijos bendruomenės reikalavo, kad tabletės būtų paskelbtos neteisėtomis.

Jis teigė: „Tai pavojinga ir kvaila, be to, daugumą žmonių skatina vairuoti išgėrus, tikint, kad jie išsisuks. Vairavimas išgėrus kasmet šalyje baigiasi šimtų žmonių mirtimi ir mes skatiname žmones ignoruoti šį produktą, o jį pardavinėjančius – liautis.

Policijos vyriausiasis inspektorius Chrisas Edwardsas primena, kad „kiekvienas į alkoholį reaguoja skirtingai, todėl sunku nuspręsti, ar jūs jau viršijote ribą, tad mūsų žinutė vairuotojams aiški: geriausia visai negerti prieš sėdant už vairo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.