Kaip pasirūpinti 110 milijonų piligrimų?

35 tūkst. tualetų. 80 mln. litrų geriamo vandens. 26 tūkst. tonų kviečių ir ryžių. 50 tūkst. policininkų. Taip pasiruošė Indijoje esantis Alahabado miestas per 55 dienas priimti 110 milijonų piligrimų. Pirmadienį prasidėjęs „Kumbh Mela“ arba „Asočio“ festivalis induistams – kartą per 12 metų pasitaikanti galimybė apsivalyti nuo nuodėmių ir taip užbaigti kankinantį reinkarnacijos ciklą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 14, 2013, 3:26 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:22 PM

Tad kokių priemonių imtasi, kad visi šie žmonės nesušaltų, jaustųsi saugūs ir sotūs? Aiškinosi BBC.

„Kumbh Mela“ festivalio dalyviai tiki senu padavimu, pagal kurį vienas dievas, nešdamasis per dangų ąsotį nektaro, jį išpylė ant keturių Indijos miestų. Vienas jų – Alahabadas.

Šiame mieste į vieną suteka trys upės – Ganga, Džamuna ir Sarasvatė. Išsimaudyti jų santakoje - toks į Alahabadą atvykstančių piligrimų tikslas.

Tiesa, manoma, kad apsivalyti nuo nuodėmių galima tik maudantis tam tikromis dienomis. Yra 6 tokios dienos, tinkamos maudytis dėl ypatingo žvaigždžių išsidėstymo. Viena tokių dienų buvo šis pirmadienis.

Ryte vienas festivalio pareigūnas Mani Prasadas Mishra pranešė, kad jau išsimaudė 3 mln. žmonių. Manoma, kad iki vakaro į esą šventą vandenį panirs apie 11 mln. žmonių.

Anot BBC, sunkiai įsivaizduojamas dešimčių milijonų žmonių knibždėlynas vos 20 kvadratinių kilometrų plote yra netgi matomas iš kosmoso.

Ligoninės

Ant dumblinos upės deltos įsikūrusiame didžiuliame palapinių miestelyje įsteigta 100 vietų lauko ligoninė. Čia taip pat veikia dar 12 medicinos centrų, kurie, kaip ir ligoninė, bus pasirengę priimti pacientus visą parą.

Didžiojoje ligoninėje teikti pagalbą pasirengę gydytojai specialistai, įskaitant pediatrus, ginekologus, oftalmologus ir stomatologus. Joje netgi yra rentgeno ir ultragarso aparatai, laboratorinė įranga bei intensyvios priežiūros skyrius.

„Mes turime 75 greitosios pagalbos automobilius. Taip pat upėje dislokuotos 4 greitosios pagalbos transporto priemonės“, - sakė „Kumbh Mela“ sveikatos departamento vadovas Bhupendra Prasadas Singhas.

Anot jo, medicinos personalas yra pasirengęs blogiausiam – pavyzdžiui, bombos sprogimui minioje. Maitinimas ir šildymas

Nors daugelis piligrimų atsiveža savo maistą, valdžios pareigūnai pripildė sandėlius pigių maisto atsargų: miltų, cukraus ir ryžių. Taip pat pasirūpinta ir kuro atsargomis.

„Mes planavome ir ruošėmės pastaruosius šešis mėnesius“, - teigė vietos valdžios atstovas Himanshu Mishra. Jis pridūrė, kad net ir šeimos, neturinčios pinigų, atvykę į festivalį Alahabade tikrai nebadaus.

Juos išmaitinti padės 16,5 tūkst. tonų kviečių miltų, 9,6 tūkst. tonų ryžių ir 6 tūkst. tonų cukraus. Kadangi šiuo metu Utar Pradešo valstijoje, kur vyksta festivalis, temperatūra naktį nukrenta iki 0 ar 1 laipsnio Celsijaus, iš anksto pasirūpinrta ir šildymu. Iki šventės pabaigos turėtų būti sukūrenta apie 2,5 tūkst. tonų medienos.

Sanitarinės sąlygos

„Mes pastatėme 35 tūkst. atskirų tualeto būdelių, 340 dešimtviečių tualetų ir 4 tūkst. pisuarų. Visos fekalijos tekės į požemines duobes, kur po kelių dienų suirs“, - teigė už šią sritį atsakingas Sureshas Dwivedi.

10,5 tūkst. šlavėjų armija kasdien kovos su, manoma, 40-50 tonų šiukšlių, kurių kiekis per didžiąsias maudymosi dienas turėtų išaugti iki 100-150 tonų.

Saugumas

Festivalio dalyvius saugo apie 30 tūkst. policijos pareigūnų.

„Įsteigėme 30 policijos nuovadų, 40 policijos postų ir 71 eismo priežiūros būdelę, kad padėtume piligrimams. Mes policininkams nurodėme būti jautriais piligrimų jausmams ir pasitikti juos su šypsena“, - teisėsaugos darbo organizavimo niuansus atskleidė policijos atstovas renginio metu Sunilas Dubey.

Pareigūnams taip pat teks reguliuoti eismą įrengtose automobilių stovėjimo aikštelėse, kuriose telpa 231 tūkst. transporto priemonių. Pasimetusiųjų paieška

Stovykloje dirba savanorių grupė, kuri padės visiems paklydusiems ar pasimetusiems nuo savo artimųjų ar draugų.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.